Veliki dan za vernike: Slavimo dva sveca, pomolite se za oproštaj greha i da budu zdrava deca!

Autor: Republika

Vesti

01.10.2019

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi dan oktobra prema srpskom običajnom kalendaru nosi određenu simboliku. Danas je dan Svete mučenice Ariadne i Svetog Evmenija sa Krita.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Sveta mučenica Ariadna

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Svetu mučenicu Ariadnu, ranohrišćansku svetiteljku iz 2. veka, zaštitnicu potlačanih i ugnjetavanih koji će, prema legendi, danas naći utehu i duhovni mir.

Sveta mučenica Ariadna živela je u 2. veku u doba cara Hadrijana. Priča kaže da je kao veoma mlada postala robinja kod nekog vlastelina. Ipak, za razliku od ostalog roblja i samog gospodara, Ariadna je bila hrišćanka.

Robovlasnik je od nje zahtevao da prinese žrtvu idolima i odrekne se Boga što je ona odbila nakon čega je bačena u tamnicu i mučena.

Legenda kaže da je posle dugih muka puštena iz tamnice i najurena na ulicu. Ipak, nakon toga se vlastelin pokajao što ju je pustio da ide, pa je poslao poteru da je vrati.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Kada je Ariadna videla progonitelje, pomolila se Bogu da je zaštiti. Jedna velika stena pred njom se otvorila i Ariadna se sakrila u nju. Gonioce je to zbunilo, i uskoro je izbila svađa o tome da li da pokušaju da uđu u stenu ili ne. Izbila je i borba i gonioci su se međusobno pobili.

Hrišćani veruju da je nakon toga Ariadna otišla Bogu i da ga i danas moli za sve unižene i nemoćne da ih zaštiti od njihovih neprijatelja. Zato naš narod veruje da se danas treba pomoliti za zdravlje dece i milost ovoj svetiteljki.

Molitva svetiteljki

Ariadno, preblažena devo,
Pomozi nam tvojim molitvama
Pred prestolom Boga milosnoga.
A u društvu svete Bogomajke –
Pomozi nam tvojim molitvama.

Sveti Evmenije

Osim ove svetiteljke, na današnji dan vernici praznuju i Svetog Evmenija sa Krita, svetitelja koji se proslavio lečenjem i najtežih bolesti samo snagom svoje volje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Sveti Evmenije episkop Gortinski, na Kritu još od mladosti je išao za Hristom, oslobodivši se dva teška bremena: od bremena bogatstva i od bremena tela. Prvog bremena se oslobodio tako što je podelio svoju imovinu siromašnim, a drugog, velikim postom. I tako prvo sebe isceli, pa onda poče da drugima daje iscelenje.

Molitvom je činio čudesa mnoga: opaku zmiju umrtvio, demone izgonio, bolesnike mnoge iscelio i to ne samo u svome mestu nego i u Rimu i u Tivaidi. U Tivaidi molitvom kišu isprosi u Boga u vreme suše i tamo je okončao zemni život svoj i preseli se u večne obitelji Gospoda svojega.

Pomolite se za oproštaj grehova

Postom si ukrasio svoj život, siromašne zavolevši, i njima razdavši sve svoje imanje, u vrlinama si zasijao kao sunce, tešeći plačuće i veseleći nevoljne. Zato i nama isprosi, molimo te, molitvama tvojim, sveti oče Evmenije, oproštaj grehova od Gospoda Hrista.

Valjalo bi otići u crkvu i pomoliti se ovom svetitelju, a predanje kaže da Sveti Evmenije ispunjava onu najveću želju svakome, a to je zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading