Obezbeđen posao za osobe sa invaliditetom

Autor: Republika

Vesti

30.09.2019

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoka stopa nezaposlenosti, problemi u vezi sa obrazovanjem, zdravstvenom zaštitom i nedovoljno učešće u društvenom životu najveći su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u Srbiji, međutim, u ovom pogledu izuzetak je grad Užice.

RepublikaFoto: youtube.com/FLY Media video produkcija
Užice

Mnoga istraživanja potvrdila su da poslodavci imaju odbojnost kada je u pitanju zapošljavanje ovih ljudi, ali grad na obalama reke Đetinje čini sve kako bi osobama sa invaliditetom omogućio da rade.

Najčešći razlog zašto osobe sa smetnjama u razvoju ne dobijaju poslove na konkursima je pogrešna predstava poslodavca da one nisu sposobne za rad i zato im nerado pružaju mogućnost da se u poslu pokažu. S druge strane, gradska opština Užice sufinasira projekat "Benefiti zapošljavanja osoba sa invaliditetom". A nedavno su Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i Grad Užice dodelili ugovore za 110 nezaposlenih Užičana, među kojima su i osobe sa invaliditetom.

Grad je podržao i osnivanje preduzeća za sušenje i preradu voća "Naše zeleno polje", koje zapošljava pet osoba sa invaliditetom. Takođe, izgrađen je inkluzivni park na gradskoj plaži, a iz gradskog budžeta plaća se i usluga ličnog pratioca za decu sa invaliditetom.

Jedino Užice imaju Zajednicu udruženja osoba sa invaliditetom, što govori o strateškom opredeljenju i zajedničkoj saradnji svih udruženja i lokalne samouprave da na lokalnom nivou dugoročno reši probleme tih osoba.

Takođe, u ovom gradu održano je i zimsko državno bacačko prvenstvo u parasportu, u organizaciji atletske sekcije paraolimpijskog komiteta Srbije i nacionalnog granskog atletskog saveza osoba sa invaliditetom iz Srbije. Učešće je uzelo pet klubova sa 28 takmičara, a tehnički organizator bio je AK "Pora" Užice. 

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE GRADA UŽICA

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading