Užičani podižu izvoz i ekološku svest

Autor: Republika

Vesti

30.09.2019

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Užice, grad u srcu zlatiborskOg okruga, poznat je po prerađivačkoj industriji i privredi koja je visoko izvozna, te ovaj kraj iz godine u godinu beleži suficit u razmeni sa inostranstvom. Takođe, za meštane tog kraja može se reći da su inicijatori unapređenja životne sredine.

RepublikaFoto: youtube.com/Grad Užice
Užice

Po proizvodnji suhomesnatih, ali i mlečnih proizvoda, rakije sa zaštićenim geografskim poreklom, sokova, voćnih sirupa, džemova, marmelada, kompota i prerađevina od povrća poznat je grad nedaleko od Zlatibora. U izvozu tog kraja dominiraju proizvodi prerade obojenih metala, voće, proizvodi namenske industrije i tekstilni proizvodi. Izvozno orjentisana privreda predstavlja veliki potencijal i znatnu komparativnu prednost ovog regiona. A za sve koji su zainteresovani da se upuste u bilo koju vrstu biznisa na samoj prezentaciji opštine mogu se uputiti kako.

Osim toga, ovaj grad na mnogo načina iz dana u dan dokazuje da je ekološki budan, čemu svedoči realizacija projekta "Predgrađa recikliraju - Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC". Vrednost projekta čiju realizaciju sufinansiara Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina je 710 000 evra.

Ovim projektom primarne selekcije otpada biće obuhvaćeno ukupno 5000 domaćinstava koja će dobiti po dve kante za odlaganje otpada za recikliranje i deponovanje. Novi koncept upravljanja komunalnim otpadom koji se projektom uspostavlja na teritoriji grada, unapređuje efikasnost javnih usluga u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i uspostavlja sistem primarne selekcije otpada u domaćinstvima prigradskih naselja Užica. 

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE GRADA UŽICA

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading