Bogata turistička ponuda Stare Pazove: Prirodni biseri, istorija i specijaliteti na jednom mestu

Autor:

Vesti

30.09.2019

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stara Pazova može da se pohvali i bogatom turističkom ponudom. Biser ovog kraja je selo Golubinci sa čuvenim dvorcem "Šlos" i kotobanjama. U pitanju su hrastovi čardaci sagrađeni početkom 20. veka, rad su lokalnih neimara iz porodice Dešić i predstavljaju remek dela narodnog graditeljstva.

RepublikaFoto: youtube.com/ RSFranceIDF
Stara Pazova

Ipak, najstariji i najznačajniniji kulturno-istorijski objekat je dvorac "Šlos" koji je izgrađen 1767. godine za potrebe oficira IX kompanije Slavonsko-sremske husarske regimente. Pored arhitektonske dvorac ima i značajnu istorijsku vrednost jer je u njemu boravio Vožd Karadorde 1813. godine. Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja.

Stara Pazova ima i 24 km živopisnog i atraktivnog dunavskog priobalja, pa se radi na afirmaciji i uređenju obale. Nedovoljno iskorišćen je i prirodni biser Belegiške ade koje obuhvataju područje od ušća Tise do Banovaca. Na severnom kraju ade nalazi se prelepa peščana plaža, dok na istočnoj postoje dva do tri rukavca pogodna za pristajanje i ribolov.

Među brojnim kulturno - turističkim manifestacijama koje se održavaju u Staroj Pazovi najpoznatija je "Gastro Srem". Krajem leta na Trgu dr Zorana Đindića okipe se brojni izlagači koji posetiocima ponude naj bolje sremačke specijalitete - pršutu, kulen, domaću kobasicu, čvarke... Uz ove delikatese najbolje se slaže domaća rakija i vino, dok je gostoprimljivost Staropazovčana nadaleko poznata.

Stavovi izneti u ovom projektu nužno ne izražavaju stavove opštine Stara Pazova

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading