Prvi neznabožac koji je ušao u Crkvu Božju: Slavimo sveca koji je lečio bolesne, danas mu se OVIM REČIMA pomolite za zdravlje!

Autor: Republika

Vesti

26.09.2019

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrišćanski vernici danas slave svetog Kornilija koji je bio prvi neznabožac koji je kročio u Crkvu Božju.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Sveti Kornilije je bio Rimljanin i oficir rimski u Kesariji Palestinskoj. Kršten od apostola Petra, shodno nebeskom otkrovenju. On je bio prvi od neznabožaca, koji je stupio u Crkvu Božju.

Dotle su neki mislili, da je crkva Hristova samo za Jevreje, i za one koji prime obrezanje jevrejsko. Kada se krstio, Kornilije je ostavio sve i pošao za apostolom Petrom.

Ovaj ga je apostol kasnije postavio za episkopa i poslao u neznabožački grad Skipseosis, gde je Kornilije sveti pretrpeo mnogo beščešća i mučenja zbog Hrista, ali silom Božjom krstio je kneza tog grada Dimitrija i 277 neznabožaca.

Njegov grob je vremenom bio zaboravljen i zapušten. Svetac se javi episkopu troadskom Siluanu i objavi mu grob svoj, i naredi da tu podigne crkvu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Episkop to izvrši uz pomoć bogatog građanina Evgenija. Od moštiju svetog Kornilija desila su se mnoga čuda.

Predanje kaže da se valja u crkvi pomoliti ovim rečima za zdravlje, a svedočenja vernika govore da su se nad njegovim moštima izlečili i oni teško bolesni.

Sveti sveštenomučeniče, podari mir, blagostanje i zdravlje mojim bližnjima

Današnji dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, praznuje se kao radni, ali poseban u redovima SPC, jer prethodi jednom od najvećih praznika, Krstovdanu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading