Medijska udruženja osudila napad na novinarke TV Pink

Autor: Republika

Vesti

16.09.2017

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osude napada pristalica Dveri na novinarke televizije Pink tokom protesta tog pokreta i dalje pristižu. Nakon što je većina političkih i državnih funkcionera javno osudila napad, oglasila su se i medijska udruženja tražeći od države da procesuira odgovorne.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Zestić
Skandak: Boško Obradović na čelu protesta na kom napadaju novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo fizički napad na novinarke TV Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović i zahteva od ministra policije Nebojše Stefanovića da policija ubuduće brzo reaguje u sličnim situacijama. 

- One su danas napadnute tokom protesta Dveri ispred zgrade televizije TV Pink sa kojeg su ove dve novinarke izveštavale. NUNS pozdravlja hitru akciju policije i privođenje vinovnika ovog teškog incidenta, kao i brzu reakciju samog ministra policije Nebojše Stefanovića koji je u vanrednoj emisiji na Pinku oštro osudio nasilje nad novinarima - naglašeno je u saopštenju. 

NUNS ističe da očekuje da će policija i ubuduće brzo reagovati u sličnim situacijama, a da će ministar Stefanović svojim autoritetom doprineti da se mnogi nerazjašnjeni napadi na novinare što pre razreše. 

NUNS ukazuje da se u sve složenijoj atmosferi u društvu iz dana u dan pojačavaju pritisci i napadi na novinare i medije i apeluje na građane da svoje nezadovoljstvo ili političko opredeljenje ne izražavaju nasilnim metodama.

Istovremeno, od svih javnih aktera, posebno od funkcionera i pripadnika političkih stranaka očekujemo da, bez obzira na sud o kvalitetu rada medija ili pojedinih novinara, pokažu demokratičnost i visok stepen toleranacije i političke kulture. 

UNS: Odgovorni da budu kažnjeni

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je najoštrije osudilo nasilje nad novinarkama TV Pink, koje se desilo tokom protesta pokreta Dveri ispred te televizije i zatražilo da odgovorni budu kažnjeni.

U saopštenju, UNS je preneo da je tom udruženju urednik Informativnog programa RTV Pink Goran Gmitrić rekao da je "udarac pesnicom oborio Gordanu Uzelac na zemlju, dok je u potiljak udarena Mara Dragović".

Obe novinarke, naveo je Gmitrić, pratile su događaj sa drugim ekipama, imale su mikrofone sa oznakama TV Pink i bile uz snimatelje na koje su bacane kamenice i flašice vode.

- Novinarke nisu napadnute kad su izlazile iz televizije, nego su pratile događaj s drugim ekipama. Gordana Uzelac je pala posle udarca pesnicom. Momak iz obezbeđenja TV Pink koji je to video je istrčao, uleteo u masu i uneo je u televiziju - kazao je Gmitrić i dodao da su novinarke dale iskaze policiji i da su odvezene u Hitnu pomoć.

UNS je naveo da zahteva da nadležni državni organi hitno identifikuju i procesuiraju napadače, kao i da javnosti saopšte sve okolnosti incidenta.

Udruženje je podsetilo da se odredbama Krivičnog zakonika napadi i pretnje novinarima tretiraju isto kao i napadi na službena lica i da je ovo drugi napad na novinare ove godine na stranačkom skupu - u maju novinari Danasa i Tanjuga silom su onemogućeni u obavljanju novinarskih zadataka a napadači na njih do danas nisu procesuirani, iako su identifikovani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
bilja

16.09.2017 17:30

Napad je za svaku osudu počioce, najstrože kazniti.

Nemanja

16.09.2017 17:32

Bio je red da se Novinska udruzenja oglase povodom ovog dogadjaja.

pera

16.09.2017 17:32

mene sramota,umesto njih

mima

16.09.2017 17:37

Smatram da ovo Srbija i njeni gradjani nisu zasluzili da vide i cuje, ovo je debilizam.