Roditelji u panici zbog propasti "Krio sejva": Nemoguće proveriti šta je sa uzorcima

Autor:

Vesti

20.09.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tražićemo tačne podatke o stanju uzoraka srpskih pacijenata, poručili su iz Uprave za medicinu Ministarstva zdravlja posle skandala sa švajcarskom bankom matičnih ćelija "Krio sejv".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Inkubator u kojem se čuvaju matične ćelije/Foto: Ilustracija

Iz srpskog ministarstva uveravaju da će o svemu obaveštavati javnost i korisnike usluga "Krio sejva". Podsetimo, više od 10.000 roditelja koji su čuvali matične ćelije u "Krio sejvu" je u panici otkako su saznali da je ova kompanija izgubila licencu za rad i da su uzorci bez njihovog znanja transportovani u poljsku banku matičnih ćelija "Famikord".

Jedna od njih je i Marina Simić, koja je potpuno van sebe jer su joj matične ćelije sada potrebne. Da bi proverila gde se nalaze uzorci za koje je, kada ih je poverila na čuvanje švajcarskoj kompaniji, platila 4.000 evra, kako objašnjava, najpre je morala da se registruje na sajtu "Famikorda" - famicord.eu.

- Otišla sam na njihov portal, tamo sam se registrovala da bih mogla da pristupim bazi i proverim šta se dešava sa ćelijama, kako i savetuju na sajtu "Famikorda". Međutim, nisam uspela da proverim šta je sa uzorcima dok Poljaci ne završe kompletnu proveru i obradu materijala koji je stigao u kompaniju. Trenutno su obradili oko 10 odsto - navodi ona.

Kako kaže Simićeva, na osnovu generičkog mejla koji joj je stigao kao odgovor na registraciju veruje da će proći nedelje i meseci dok se ne uveri da su matične ćelije uopšte u "Famikordu".

- U mejlu su mi rekli da budem strpljiva i da će kontaktirati sa mnom za nekoliko nedelja, kada situacija u vezi sa "Krio sejvom" bude jasna - ističe ona.

Foto: Privatna arhiva
Tekst potpisaPismo koje je "Krio sejv" poslao roditeljima

Advokat Rastko Petaković kaže da je, s obzirom na ponašanje kompanije "Krio sejv", razumljiva potreba roditelja da odmah dobiju pristup matičnim ćelijama svoje dece, pa je legitimno i da, ukoliko to žele, svoja prava ostvare sudskim putem.

- Pre toga je važno da se definiše tačno na koji način je ko od roditelja oštećen i koji pravni put je najbolji - navodi stručnjak. Petaković poručuje roditeljima koji nemaju hitnu potrebu za lečenjem matičnim ćelijama da sačekaju da se provera sprovede do kraja, a da o daljim koracima odluče nakon što "Famikord" kontaktira sa njima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

I dok roditelji pokušavaju da uđu u trag šta se dešava i gde se nalaze njihove matične ćelije, za čije čuvanje su dali na hiljade evra, predsednik poljske banke "Famikord" Jakub Baran je dodatno dolio ulje - da će ugovori sa roditeljima prestati da važe ukoliko švajcarska kompanija bankrotira.

On je potvrdio i da "Famikord" još nije kupio "Krio sejv", ali da su doneli odluku da o svom trošku prenesu gotovo sve rezervoare sa matičnim ćelijama u jednu od laboratorija u Varšavi kako bi se sačuvali uzorci.

Baran kaže da "Krio sejv" ima potpisane ugovore sa roditeljima i da je ta kompanija svakako trebalo da ih informiše o promenama, kao i da dobije saglasnost za premeštanje matičnih ćelija.

Kako da pristupite bazi

1. Pristupite sajtu "Famikorda" - famicord.eu
2. Tom prilikom će vam se pojaviti obaveštenje "ako ste korisnik Krio sejva"
3. Zatim se registrujte kako biste pristupili bazi podataka o ćelijama
4. Sačekajte da vas o statusu matičnih ćelija obaveste iz "Famikorda"
5. Ukoliko su vam ćelije neophodne, a ne možete da dođete do njih, obratite se advokatu

Privatne banke zabranjene u Francuskoj i Italiji

Načelnica Odeljenja za transplantaciju koštane srži Instituta za majku i dete prof. Dragana Vujić kaže da je u pojedinim zemljama, kao što su Francuska i Italija, zakonom zabranjeno formiranje privatnih banaka krvi pupčanika. Ona ističe i da je u nekim zemljama zakonom predviđeno da privatne banke moraju da ispunjavaju iste standarde kao javne, odnosno porodične banke.

- U mnogim zemljama širom sveta se jasno govori šta je medicinski opravdano, a šta ne. U nekim dokumentima EU, koji su objavljeni početkom 2000, jasno stoji da je medicinski jedino opravdano formiranje javne porodične banke krvi pupčanika - kaže ona.

Kao argument za čuvanje matičnih ćelija pupčanika u privatnim bankama često se pominje da se tim ćelijama mogu lečiti infarkt srca ili leukemija. Međutim, Vujićeva na to odgovara da matične ćelije iz krvi pupčanika nisu standardna terapija u lečenju infarkta miokarda, da se u privatnim bankama čuvaju 20 godina, a da je mala verovatnoća da neko dobije infarkt u prvih 20 godina života.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading