DIVLJE SVINJE PUSTOŠE SELA: Meštani ostaju bez letine, životinje se ničega ne plaše, a u pohode kreću u čoporima!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

15.09.2019

03:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Divlje svinje zadaju ovih dana velike probleme ivanjičkim poljoprivrednicima, koji, dešavalo se, preko noći ostaju bez polja ovsa, raži, kukuruza, krompira...

RepublikaFoto: pixabay.com
Divlje svinje

Lovci pričaju da je u ivanjičkom kraju, očigledno došlo do prenamnožavanja ove divljači, te da ih je potraga za ukusnom hranom naterala da se sve više približavaju domaćinstvima, što se pre nekoliko večeri dogodilo u selima Osonica i Luke.

- Pojeli su više od hiljadu struka belog kukuruza koje smo gajili šest meseci. Razumeo bih da su pojeli klipove gotovo zrelog žita, ali su pojeli i stabljike, isekli, počupali iz korena. Treće noći su preorali kompletnu njivu sa krompirom. I to samo na 150 metara od kuće. Očito je da se ne plaše ničega i da u pohod za hranom idu u većim grupama, neretko i po njih dvadesetak - rekao nam je Nikola Bošković, poljoprivrednik iz Osonice, koji dodaje da za svojih 75 godina nije doživeo ovakvu neprijatnost.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sve jedu!

Milovanu Lukoviću iz istog sela divlje svinje su pojele krompir na deset ari površine, a Božidaru Simoviću uništile zob. Oni su štetu prijavili lovačkom udruženju "Čemernica" u Ivanjici, ali još nisu dobili nikakv zvaničan odgovor o proceni i naknadi štete.

- Uložili smo novac i rad i znoj da bismo nešto posejali, i da imamo, ali sad nam ova divljač sve uništi. Ne znamo da li će nam iko isplatiti štetu, ali ovo je više nepodnošljivo, ležemo i budimo se sa zebnjom šta će nas dočekati u njivi - kazali su nam poljoprivrednici.

U lovačkom udruženju "Čemernica", koje gazduje lovnim područjem od više od 74.000 hektara kažu da divlja svinja u ovom trenutku nije u lovostaju i može slobodno da se lovi.

- Za štete od divljači koje se tretiraju kao trajno zaštićene vrste odgovorna je država, odnosno Ministarstvo za zaštitu životne sredine - Odsek za zaštitu prirode. Za divljač koja je na režimu lova i lovostaja, u koju spadaju i divlje svinje i jazavci, pričinjenu štetu snosi korisnik lovišta pod uslovom da je korisnik poseda preduzeo odgovarajuće mere zaštite od divljači u saradnji sa korisnikom lovišta - objasnio je Vukić Kostić, predsednik UO ovog udruženja u Ivanjici. - Pozivamo vlasnike kojima je letina delimično ili potpuno uništena da nam se obrate odnosno da prijave štetu.

ODSTRELjENO ŠEST

Lov na divlju svinju je otvoren. Kako smo saznali, lovci su u poslednjih dvadesetak dana odstrelili šest jedinki. I sami seljani su odlučili da se suprotstave ovoj životinji, pa i oni organizuju noćne čeke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading