Veliko istraživanje pokazalo da se vozači u Srbiji ne boje kazni

Autor: Novosti, Republika

Vesti

10.09.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu je predstavljeno istraživanje o poštovanju saobraćajnih propisa koje je sproveo portal Polovniautomobili, na kojem je portparol tog portala, Branislav Grković, rekao da više od polovine anketiranih kaže da svesno pravi saobraćajni prekršaj, što ukazuje na to da nam je, kako je rekao, saobraćajna kultura na niskom nivou.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio-televizija As Šabac
Foto: Ilustracija

Dvonedeljna anketa sprovedena je na temu poštovanje Zakona o bezbednosti u saobraćaja s ciljem da se sazna više o razlozima povećanja broja saobraćajnih nezgoda i poginulih.

- Zabrinjavajuće je da ispitanici smatraju da kazne, iako su u poslednje vreme neke povećane, ne utiču na ponašanje vozača koji se na to ne obaziru, a veliki je broj onih koji je kažu da iako ih je zaustavila policija, i platili su kaznu, svoj način ponašanja nisu promenil - rekao je Grković.

U anketi je, kako je naveo, učestovalo više od 18.000 jedinstvenih korisnika, koji su odgovarali na 17 pitanja.

Grković je rekao da veliki broj anketiranih smatra da kazne ne utiču na ponašanje vozača.

Kao zanimljivo je izneo da je 65 odsto učesnika ankete odgovorilo da pažljivije voze tamo gde postoje saobraćajne kamere.

- Zašto se ljudi ovako ponašaju pitanje je za stručnije ljude a ne sajt polovniautomobili koji se bavi oglašavanje, ali i naša je odgovornost da ukažemo na neki problem u društvu, i da koliko mi možemo pomognemo da on bude rešen - rekao je i dodao da bi u rešavanje ovog problema trebalo da se uključe sve državne institucije, nevladin sektor i mediji.

Grković: Kazne ne utiču na vozače

Anketa je pokazala da 55 odsto ispitanika nije pokušalo da izbegne plaćanje kazne.

- Međutim, od onih koji su pokušali da izbegnu plaćanje kazne 53 odsto je priznalo da su to oni sami inicirali, što je veliki procenat, dok je 37 odsto njih reklo da je predlog došao od saobraćajnog policajca, što je zabrinjavajuće - rekao je Grković.

U anketi su učestvoali jedinstveni korisnici portala Polovniautomobili, rekao je Grković i najavio da će se ovaj medij koji, kako je rekao, ima publiku od poverenja, želi se da i u narednom periodu baviti istraživanjem u oblasti bezbednosti i ponašanja u saobraćaju.

Inače, povodom 15 godina postojanja ovog portala od sutra će biti organizovan nagradni konkurs "Poklonimo polovnjaka", sa glavnom nagradom koja će biti polovni automobil vredan 10.000 evra a pripremljene su i druge vredne nagrade.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Kum

10.09.2019 08:40

Ja nemam 5.000 dinara za bacanje pa moram da poštujem sve saobraćajne propise. A zbog skupog goriva ne vozim svaki dan. Do prodaavnice odlazim pešice.