IZ USTA MU JE IZLAZILA BELA PENA: Ispovest roditelja malih heroja koji su spasili dečaka iz Srbije sigurne smrti

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

08.09.2019

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Dečaci su se igrali u vodi, a onda se Leu učinilo nešto čudno: gledao je mališana koji je delovao kao da roni, i zapitao se koliko on to dugo može da zadrži dah. Kada je prišao da ga kucne po ramenu, video je da mu iz usta izlazi bela pena."

RepublikaFoto: facebook.com/Angel Angelov Bugi
Tadija sa ocem u Bolnici

Ovako za "Blic" pričaju Dženi i Hristos Kalpakas, roditelji malih heroja, Tea i Lea, koji su sredinom avgusta spasili od davljenja petogodišnjeg Tadiju iz Srbije.

Podsetimo, mali Tadija iz Srbije, umalo se udavio u četvrtak 22. avgusta, na plaži u Pefkohoriju, popularnom grčkom letovalištu, a uspešno ga je reanimirao lekar koji se pukom srećom tu zadesio kao turista.

Kako je ubrzo po nezgodi objavljeno, mališanu je prvi pritekao u pomoć desetogodišnji dečak, koji je prvi i video šta se dešava, nakon čega je alarmirao i ostale kupače.

Tadija je ambulantnim kolima prevezen prvo u dom zdravlja u Mudanji, a zatim i u bolnicu Ipokration u Solunu, gde je danima ležao u komi. Njegova majka, sa još dvoje dece, vratila se za Srbiju, a otac je ostao s njim tokom bolničkog lečenja.

Srećom, dečak se oporavio i, kako je njegov otac rekao tada, u sredu je dobio otpust iz bolnice, nakon čega su krenuli put kuće.

Sada kada se sve "sleglo", Teovi i Leovi roditelji, Dženi i Hristos Kalpakas, koji osim Tea i Lea imaju još tri sina Elijasa (18), Aleksandra (14) i Anđelosa (9) kažu da su njihovi mališani prvi primetili da sa Tadijom nešto nije uredu.

 

 

- Pošto sam medicinska sestra, otišla sam da vidim da li mogu da pomognem, ali već se skupilo mnogo ljudi, reanimirali su mu srce i pokušavali da povrate disanje. Zamolili smo naše dečke da odu jer je to bio neprijatan prizor - kaže Dženi i dodaje da su im sinovi potom saopštili da su baš oni pronašli Tadiju.

Naime, njih četvorica su se igrali u vodi. Leo je prošao pored dečaka za koga je pomislio da roni, ali ona je osetio da nešto nije u redu. Zapitao se koliko dugo taj dečak može da zadrži dah. Osećaj da je nešto čudno nije prolazio, pa je Leo nakon par sekundi prišao Tadiji i kucnuo ga prstom po ramenu. Kada petogodišnjak nije reagovao, Leo je shvatio da je telo mališana beživotno.

Lice mu je bilo u vodi, okrenuto nadole, i iz usta je izlazila bela pena koja se mešala sa morskom vodom.

- Leo je odmah reagovao i okrenuo ga licem prema gore; dečakovo lice je bilo potpuno belo, a iz usta je izlazilo mnogo bele pene. Tada je Teo video šta se dogodilo i odmah uzeo malog u naručje, odneo ga na plažu što brže može, dok su Leo i ostala braća vrištala i dozivala pomoć. U početku nisu privukli ničiju pažnju - priča dalje Dženi.

Srećom, ubrzo ih je uočio spasilac i odmah počeo da pruža pomoć malom davljeniku, a braća su otrčala kod roditelja.

- Dan nakon incidenta vratili smo se u Švedsku. Bili smo veoma zabrinuti za dečaka, i stalno smo se raspitivali za njegovo stanje. Kasnije smo dobili i kontakt dečakovog oca. Oklevali smo da li da mu se javimo i prepričamo "spasavanje". Ipak smo odlučili da pošaljemo poruku, jer, da smo mi bili na njegovom mestu, voleli bismo da znamo šta se dogodilo.

Voleli bi da dođu u Srbiju

Dečacima spasiocima čitav događaj teško je pao, kaže njihova majka.

- Naš najstariji sin Elias (18) koji nije ni bio prisutan na plaži, kada je čuo šta se desilo, plakao je ceo dan i veče. Niko od dece se više nije kupao, nisu jeli taj dan, slabo su spavali, imali noćne more i bili su veoma zabrinuti za dečaka koji se davio. Postavljali su pitanja o smrti, i šta se dogodi nakon što neko umre - priča nam Dženi.

Ona dodaje da su ona i njen suprug izuzetno ponosni na svoje sinove, kako su reagovali, pokazali humanost i uradili sve kako treba, i bez nadzora roditelja.

Na pitanje da li će doći u Srbiju da se sretnu sa Tadijom, Dženi kažu da za sada nemaju takav dogovor, ali se nada da će se sresti u budućnosti.

- Voleli bismo da dođemo u Srbiju i upoznamo Tadiju i njegovu porodicu. Sigurni smo da bi bilo važno da se naša deca upoznaju. Osećamo kao da nam oni sada, nakon svega, nekako pripadaju: oni su nam prijatelji koji žive daleko, sa kojima nikada nismo razgovarali, a za koje gajimo mnogo ljubavi - zaključuju Dženi i Hristos Kalpakas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading