Potomak američkog mitraljesca za Srpski telegraf: Srbi, moj otac život duguje vama!

Autor:

Vesti

07.09.2019

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vi ste divan narod! Ovde sam prvi put i oduševljen sam vašim gostoprimstvom i srdačnošću. Moj otac je bio u pravu kada je pričao o vašoj veličini i dobroti.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
TED BAJFILD Vojnicima u SAD su govorili da su četnici loši momci

Ovako za Srpski telegraf govori Amerikanac Ted Bajfild (69), sin Flojda Bajfilda iz Nebraske, koji je bio jedan od mitraljezaca spasenih 1944. u Srbiji u čuvenoj operaciji "Halijard" (Vazdušni most). Došao je u Srbiju na obeležavanje 75. godina od ovog događaja, kada su od sigurne smrti meštani Pranjana izbavili više od 500 savezničkih vojnika koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Naziv očevog aviona ponosno nosi na jakni

KOBNI 5. MAJ

Dok pokazuje očeve slike sa četnicima koji su ga spasli, Ted priznaje da do pre šest meseci nije znao mnogo o Srbiji, ali da je tada počeo da istražuje i uči o našem narodu, koji mu je iz sigurne smrti izbavio oca. Plan mu je da do 17. septembra (do kada će biti u našoj zemlji) poseti i Ćupriju, da obiđe potomke ljudi koji su pomogli njegovom ocu... Takođe, želi da ode do mesta gde se srušio avion i da krene putem kojim je on krenuo prilikom evakuacije. Kaže, toliko mu duguje.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Flojd Bajfild

Dečko, uzmi pištolj, tebi je potrebniji

Otac mi je pričao da je evakuacija trajala dugo... Trebala im je dozvola četničkih komandanata da ih sprovedu iz mesta u mesto. Išli su peške i vozom. Znam da mi je pominjao neka mesta u brdima kuda su morali da idu da bi izbegli sela zbog Nemaca. Srpski dečak mu je bio vodič i njemu je moj otac poklonio svoj pištolj kolt uz reči: "Dečko, uzmi ga, treba ti više nego meni".

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Tedov otac sa spasiocima

Bombardovanje Srbije je američka sramota!

Ted kaže da mu je bilo mnogo teško kada je Srbija bombardovana 1999.

- To je američka sramota! To nije smelo da se dogodi! Generalno, Amerika nije uradila ništa da pomogne u rešavanju čitavog tog haosa u Bosni, na Kosovu... kao ni tada, u tom sukobu Tito-Mihajlović SAD nisu uradile da pomognu srpskom narodu, a trebalo je.

- Avion mog oca srušio se 5. maja 1944. kod Aleksandrovca. U Srbiji je proveo 99 dana. Za to vreme je iz Ćuprije prebačen u Pranjane, odakle je, zahvaljujući improvizovanom aerodromu, evakuisan za Bari. Za to vreme je u vašoj zemlji nailazio na ljude koji su mu pomogli više nego iko do tada. To su bili Srbi koji su bili siromašni i koji ni sami nisu imali gotovo ništa. A dali su mu sve. I više od toga. Čak i krevet da spava u njemu dok su oni spavali na podu. Neverovatno, zaista! Toliku dobrotu, čovečnost, ljudskost ja nisam sreo - iskren je Ted dok ispija čašicu domaće rakije. Kaže da mu se baš sviđa.

Foto: Privatna arhiva
Amerikanac Ted Bajfild

Ted: U SAD su vojnicima govorili da su četnici loši momci

NEMCI NE ODUSTAJU

Na pitanje šta mu je otac govorio o padu aviona i njegovom boravku u Srbiji, Ted se zamislio i posle nekoliko sekundi ćutanja izgovara:

Radovi u tajnosti

U selu Pranjani u blizini Ravne gore otvorena je bolnica za ranjene vazduhoplovce, a lokalna visoravan Galovića polje pretvorena je u poletnosletnu stazu. U izgradnji staze učestvovali su meštani Pranjana i pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini. Radovi su izvođeni u tajnosti, noću, primitivnim sredstvima za rad. U maju 1944. uspostavljen je vazdušni most između Pranjana i Barija. Tokom prvog leta u Italiju je prebačeno pedesetak savezničkih avijatičara.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Poklon iz Ćuprije

Dražina naredba

"Formacije savezničkih aviona, dejstvujući na objekte neprijateljske teritorije, preleću našu zemlju. Iz oštećenih aviona posada se spasava skakanjem. Preduzmite potrebne mere da ih od neprijatelja sačuvate. Spaseni avijatičari iz svih krajeva biće vama upućeni. Pripremite njihovu zaštitu, snabdevanje i evakuaciju", glasila je naredba generala Mihailovića upućena u štab Prvog ravnogorskog korpusa početkom 1944. Od tada, pa narednih godinu dana, akcije spasavanja su, uprkos opasnostima, uspešno izvođenje. Za najuspešniju pojedinačnu akciju tokom misije "Vazdušni most" smatra se spasavanje 417 pripadnika avijatičarskih snaga sa improvizovanog aerodroma u Galovića polju u selu Pranjani 1944. Operacija "Vazdušni most" je u decenijama nakon rata među četnicima stekla mitološki status.

- Ne mnogo, zaista... Mislim da nije imao traumu ili nešto slično, već da prosto nije želeo. Znam samo da su Nemci iz aviona gađali mitraljezima njega i njegov avion dok se spuštao padobranom. I da je pronađena pilotova kapa sa rupom na njoj. Nije jeo mnogo. Pričao je da je on, kao i drugi američki piloti, bio iznenađen srdačnošću Srba. Time kako su im prilazili, kako su ih grlili kao da su rod najrođeniji. Isprva su saveznički vojnici, uključujući i mog oca, bili uplašeni jer su im u SAD govorili da su četnici loši momci. Otac mi je ostavio dosta slika koje je dobio od Srba koji su se slikali sa njim i sa kojima se sprijateljio. Čuvam ih i sada želim da nađem njihove potomke i lično im se zahvalim na svemu što su učinili za njega. Imam njihove adrese i nadam se da ću imati sreće.

Ocu su Srbi davali i to malo što imaju, čak i krevet dok su oni spavali na podu

Za kraj kaže da Amerikanci, nažalost, ne znaju gotovo ništa o Operaciji "Halijard" i da je siguran da je politika glavni krivac za to.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading