Podnet zahtev za izuzeće članova DVT zbog sukoba interesa!

Autor:

Vesti

02.09.2019

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi Udruženja sudija i tužilaca (UST) Srbije Lazar Lazović, Miodrag Marković, Zoran Nikolov i Marica Arsenović podneli su zahtev Državnom veću tužilaca (DVT) u kome traže da se određeni izborni članovi DTV izuzmu iz postupanja po oglasima za više pozicija za koje su konkurisali.

RepublikaFoto: Public
Foto: ilustracija

Saopštenje članova UST prenosimo u celosti:

DRŽAVNOM VEĆU TUŽILACA, UL. RESAVSKA BR.42            

Kao podnosioci prijava i kandidati na oglašenim konkursima za mesta zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Nišu, zamenika javnog tužioce Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu i za prvi izbor za zamenika javnog tužioca u Prvom, Drugom i Trećem OJT u Beogradu, raspisanima od strane DVT dana 07.06.2019. godine i 19.06.2019. godine, na osnovu člana 43 stav 6 Poslovnika o radu DVT, ovim putem podnosimo

ZAHTEV ZA IZUZEĆE 

Izbornih članova DVT i to Gorana Ilića, Svetlane Nenadić, Radovana Lazića i Sandre Kulezić od svakog daljeg postupanja po navedenim oglasima na kojima smo konkurisali.

OBRAZLOŽENJE

Navedena lica su izborni članavi DVT, ali istovremeno i visoki funkcioneri Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnioh tužilaca Srbije (UTS), koji su u više navrata javno iznosili negativne konotacije o osnivanju i funkcionisanju Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST), nazivajući Udruženje sudija i tužioca Srbije tkz. ''GONGO'' udruženjem.

UST je u više navrata javno kritikovao rad izbornih članova DVT nizom javnih saopštenja, što se lako može utvrditi uvidom u sajt UST, kojima je ukazao na probleme u postupanju ovih članova i nedostatku kritičnog odnosa UTS prema onome što njihovi vioski funkcioneri rade kao izborni članovi UTS. Istovremeno, UST je protiv navedenih izbornih članova u februaru i avgustu 2019. godine podnelo dve prijave zbog sukoba interesa Agenciji za borbu protiv korupcije.

Imajući u vidu da su potpisani kandidati funkcioneri UST, što se može proveriti na sajtu UST i to zamenik predsednika, te članovi Upravnog i Nadzornog odbora, obzirom na prethodno navedeno, smatramo da postoje nesporne okolnosti koje ukazuju da bi objektivno postupanje navedenih izbornih članova prema kandidatima iz UST moglo izostati, imajući u vidu jasno i javno iznete stavove UTS o našem udruženju, kritički odnos našeg udruženja prema pojednim postupcima navedenih izbornih članova DVT i njihovu direktnu povezanost sa UTS,  zbog čega ovim putem obaveštavamo Veće o postojanju razloga za izuzeće i tražimo izuzeće navedenih članova na navedenim oglasima, odnosno smatramo da navedeni članovi Veća treba da budu izuzeti od odlučivanja i svakog drugog postupanja u vezi sa navedenim oglasima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading