Danas je Sveti prorok Samuilo: Ovo nikako ne smete da radite ukoliko želite da vas prati sreća i ljubav

Autor:

Vesti

02.09.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici danas slave velikog svetog proroka Samuila, koji je bio petnaesti i poslednji sudija Izrailjski. Živeo je 1.100 godina pre Hrista, a rođen je u mestu Ramatu gde se kasnije rodio i blagoobrazni Josif.

Foto: Wikipedia.org
Samuilo pomazuje kralja Davida

Kaže se da je nerotkinja Ana isplakala Samuila od Boga i posvetila ga njemu, kada je napunio 3 godine.

Živeći u Silomu, kod kovčega zaveta, Samuil je doživeo u 12. godini istinito otkrovenje od Boga o kazni, koja je predstojila domu prvosveštenika Ilije zbog nevaljalstva njegovih sinova Ofnia i Finesa.

Narod je tako uspeo da odbaci tuđe idole, kojima je služio, a onda priznao Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju.

Tada je Samuil pošao s vojskom na Filistejce i s Božjom pomoću ih je sve pobio i oslobodio zemlju i narod. Samuil je potom mirno služio svom narodu do starosti. Videvši ga ostarelog, narod mu reče da im postavi cara na svoje mesto. Uzalud je Samuil odvraćao narod od toga govoreći mu da je Bog jedini njihov car - narod je ostao pri svom traženju.

To, naravno, Bogu nije bilo drago, pa je naredio Samuilu da im postavi za cara Saula, sina Kisova iz plemena Venijaminova. Saul je carovao kratko vreme, ali ga je onda Bog odbacio zbog drskosti i neposlušnosti, pa postavio na njegovo mesto Davida Jesejeva.

Pred svoju smrt Samuil sabra sav narod i oprosti se s njim. Kada je umro, za njim je plakao sav Izrailj.

Danas bi trebalo da izgovorite ove reči zarad sreće i blagostanja

"O kako je promenljivo srce čovečje! No od svih promena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada verni postane neverni. I od svih promena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se neverni obrati i postane verni. Pokaj se pre nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se pre smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati greh svoj."

Ovo nikako ne smete raditi

Svi vernici koji slave ovog velikog sveca drže se uverenja da na današnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar, a naročito olako uzimati dobro koje ti drugi čine! Budite zahvalni ljudima, ne budite malodušni. Ako se neko ne hvali što vam je pomogao i ne traži nagradu za to, ne budite sitne duše, cenite njegov trud.

Budite dobri ljudi. Budite dobri svojim prijateljima, sestrama, braći, roditeljima, vašoj deci. Danas, na dan ovog velikog sveca kažite svojim najbližima da ih volite i usrećite sebe i one koji su vam dragi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading