Štrajk profesora u školama 1. septembra

Autor: novosti.rs

Vesti

29.08.2019

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi radni dan nakon letnjeg raspusta u nekim školama počeće štrajkom. U obrazovnim ustanovama koje se odluče na obustavu rada, časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Ovo je saopštila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Prosvetari zahtevaju hitan nastavak pregovora i stupanje na snagu pravednih platnih razreda, koji će popraviti položaj zaposlenih u obrazovanju.

- Štrajk je jedini način da dopremo do onih koji u državi odlučuju - kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imamo zakazan sastanak. Zahtevaćemo da se razgovori o platnim razredima nastave, jer je ostalo mnogo nerešenih pitanja.

Jasna Janković navodi da je prošle jeseni bio postignut dogovor o platnim razredima i da su prosvtari misli da potrebe za štrajkom više neće biti, ali da je primena zakona o platnim razredima stalno odgađana, a poslednji put je odgođena za 1. jul 2020. godine.

- Nećemo odustati, jer je to najpravednija raspodela državnog novca. Dok se plan ne ostvari, to će biti naš prioritetan zahtev - kaže Jasna Janković.

Ona navodi da će časovi biti skraćeni na pola sata u ponedeljak prvog radnog dana, a da će odluka o daljem nastavku štrajka zavisti od dogovora u Ministarstvu.

- Ako se proces preogovora nastavi i počnu da se rešavaju brojne neosmice, razmislićemo šta ćemo dalje. Štrajk je jedini način da se nadležni privole na razgovor - smatra ona.

U saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije navedeno je da će opštinske, gradske i regionalne organizacije organizovati proteste ili protestne šetnje ispred školskih uprava ili na trgovima svojih gradova i tako širu javnost obavestiti o lokalnim problemima.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading