Misteriozna bolest munjevito se širi! Prva smrt od E-CIGARETA

Autor: B. KAŠANSKI - J. MITROVIĆ

Vesti

26.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agencija za javno zdravstvo američke savezne države Ilinois objavila je da je neimenovani pacijent, za kojeg je samo navedeno da spada u kategoriju obolelih između 17 i 38 godina, preminuo nakon što je zbog konzumiranja e-cigareta dobio tešku bolest pluća.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prvi znaci

Prethodno, američka agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) izvestila je da su u 22 različite savezne države širom SAD zbog upotrebe e-cigareta obolele 193 osobe.

To je ogroman porast s obzirom na to da je samo dva dana ranije bilo 40 pacijenata manje. Takođe, oboleli su registrovani u 16 država, a onda se za 48 časova broj povećao za još šest.

 

 

- Rastužila nas je vest o prvom smrtnom slučaju koji je povezan sa širenjem plućnih bolesti kod onih koji koriste e-cigarete - rekao je direktor CDC Robert Redfild i dodao:

- Ova tragična smrt u Ilinoisu uverila nas je da upotrebu e-cigareta prate ozbiljni rizici. Osobe koje koriste e-cigarete dolaze u kontakt s puno supstanci i materija o kojima ne znamo dovoljno.

Simptomi bolesti

1. Otežano disanje

2. Manjak daha

3. Bol u grudima

4. Temperatura

5. Kašalj

6. Povraćanje

7. Dijareja

Oboleli su u početku imali simptome poput kašlja, otežanog disanja i umora, a neki su i povraćali i imali proliv. Kako je vreme prolazilo, bilo im je sve gore. Veliki broj obolelih, tinejdžera i mladih hospitalizovan je, neki od njih su i na intenzivnoj nezi i aparatima za disanje.

- Lekari i dalje ne mogu tačno da utvrde šta je uzrok bolesti. Za sada nisu otkrili čak ni da li je zaraza povezana sa uređajem ili onim što se kroz njega udiše - piše Vašington post.

 

 

Popularnost elektronskih cigareta poslednjih godina veoma je porasla uprkos činjenici da je Svetska zdravstvena organizacija nedavno izdala dramatično upozorenje da e-cigarete ubijaju u najmanju ruku kao one prave, o čemu je Srpski telegraf opširno pisao.

S druge strane, proizvođači i trgovci e-cigarete reklamiraju kao "zdravu alternativu pušenju" i tvrde da sadrže samo tečnost s nikotinom, dok klasične cigarete imaju još mnogo drugih sastojaka, mahom štetnih.

Zašto ljudi koriste e-cigarete

  • 53% - korisnika navodi želju da ostavi duvanske proizvode
  • 22% - smatra da su manje štetne po zdravlje od klasičnih
  • 9% - smatra da je korišćenje e-cigareta jeftinije

Potpuna zabrana

Krajem juna San Francisko, grad koji je najveći proizvođač elektronskih cigareta u SAD, prvi je zabranio njihovu prodaju. Zvaničnici kažu da je prodaja u tom gradu zabranjena u prodavnicama, ali i preko interneta, pa je i poručivanje na taj način nelegalno.

Onkolog dr Slobodan Čikarić za naš list je naveo da je potpuno saglasan sa rezultatima istraživanja koje je nedavno sprovela SZO, te smatra da su e-cigarete, kao i regularne, odgovorne za maligna oboljenja.

Takođe, verovalo se i da su IQOS i glo, zamene za cigarete, manje štetne po zdravlje, međutim, stručnjaci ističu da i one sadrže čak 84 odsto nikotina, koji se nalazi i u običnim cigaretama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading