Srpske zadruge osvajaju svet! Veliki uspeh projekta koji vodi Milan Krkobabić

Autor:

Vesti

21.08.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zadruga ne predstavlja samo udružene proizvođače, već je i stecište sportskog i kulturnog života, jednom rečju, žila kucavica srpskog sela.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Milan Krkobabić

Ovo je poruka Milana Krkobabića, ministra zaduženog za regionalni razvoj i inicijatora akcije "500 zadruga u 500 sela", čiji je uspeh prevazišao čak i najoptimističnija očekivanja. Za nepune dve i po godine u Srbiji je formirano 550 novih zadruga i na taj način je ostvaren cilj projekta, a prema rečima ministra, u naredne dve godine biće ih još toliko.

U razgovoru za Srpski telegraf Krkobabić je objasnio da je cilj njegovog ministarstva i SANU da svako veće selo u našoj zemlji dobije zadrugu, da se one udružuju i omoguće poljoprivrednicima, poput korporacija, izvoz proizvoda u svet.

- U zadruzi Agroklek u Vojvodini, koja se bavi gajenjem žita, prosečna plata zaposlenog je 58.000 dinara neto, a zadruga ima 80-90 kooperanata. Celo selo je orijentisano na tu zadrugu, u kojoj postoji čak i sindikat. Udruženi poljoprivrednici su maksimalno orijentisani na zadrugu, imaju svoj folklor, fudbalski klub, dom kulture, a u selu vrvi život. E, kad naši seljaci vide ovakav primer, tako uspešnog organizovanja, oni su sve više motivisani da i sami osnuju zadrugu - naveo je ministar.

Krkobabić ističe da je veliki uspeh to što je za Srbiju postalo uobičajeno da se u jednom selu okupi desetak domaćina, da obave sve poslove oko registracije zadruge, definišu imovinske odnose, odvoje sredstva.

Brojke

4.700 sela u Srbiji

570 porodičnih gazdinstava

3-4 člana domaćinstva živi u svakom od njih

1,7 milijardi dinara namenila država za podsticaj zadrugarstva

- Oni od nas kao države očekuju finansijsku pomoć i, ono što je ključno, transfer znanja i tehnologije. Zato sam posebno zahvalan SANU, u timu koji edukuje seljake su vrhunski eksperti - kaže Krkobabić.

Po rečima ministra, trenutno postoje osnovne zadruge, koje će se udruživati u složenije, čiji je krajnji cilj da plasiraju svoje proizvode, poput ajvara, zlatiborskog kajmaka, peglane kobasice iz Pirota, na svetsko tržište.

NADMAŠIO OČEKIVANJA

Predsednik Akademskog odbora SANU za selo Dragan Škorić istakao je da je cilj formiranja odbora bio da se nivo znanja na selu podigne jer bez toga nema uspešne proizvodnje.

- Poljoprivrednici su izuzetno spremni da uče i da se usavršavaju, svako predavanje koje organizuje SANU je uvek izuzetno posećeno. Željni su znanja, posebno mladi ljudi, kojih je u selu zahvaljujući zadrugama sve više - rekao je on.

Projekat "500 zadruga u 500 sela" ne samo da je uspešno ostvaren već je nadmašio sva očekivanja, smatra član Nacionalnog tima za preporod sela Vladimir Goati:

- Samo od jula je formirano novih 50 zadruga, više od dve dnevno. To samo svedoči da je selo, koje je proglašeno uspavanim, zadruge prepoznalo kao novi vid borbe za opstanak.

Veliki doprinos Vučića

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Za protekle tri godine Vlada Srbije je svojim programima izdvojila 1,7 milijardu dinara za podsticaj zadrugarstva, a i ubuduće ta sredstva će biti značajna, tvrdi Krkobabić:

- Iz razgovora koje sam imao sa predsednikom Vučićem mogu da kažem da će sredstva za podsticaj zadrugama, samim tim i selu, i ubuduće biti znatna. Postoji izuzetna predsednikova spremnost da se pomogne selima, posebno u brdsko-planinskim i rubnim područjima. Takođe, na ovom projektu imamo značajnu podršku verskih zajednica, pravoslavne crkve, odnosno patrijarha Irineja.

Direktorke zadruga za Srpski telegraf

Ružica Đukić Janković, zadruga Bukovik Ražanj iz Ražnja

Naša zadruga ima poljoprivrednu apoteku, kooperaciju, promet veštačkih đubriva, hemijskih sredstava, matičnu službu i stočarsku proizvodnju. Zahvaljujući ministarstvu i ministru Krkobabiću, mi smo dobili 10 miliona bespovratnih sredstava za nabavku 30 steonih junica i rashladni uređaj-sistem za mužu. Ugovor imamo sa čak 250 porodica, odnosno kooperanata. Osim toga, uposlili smo i majstore koji rade zgradu, veterinare, farmaceute, radnike za ishranu, u tom lancu smo svi mi povezani... Kao diplomirani inženjer poljoprivrede u zadrugarstvu sam od 1987. godine i tvrdim da bez zadruge nema sela. Sada je sve veće interesovanje, sve više poljoprivrednika želi da se uključi u projekat.

Milena Mitić (28), zadruga Gradac voće iz Gradašnice

Bavimo se proizvodnjom i otkupom voća - jagode, maline, kupine i višnje. Moji roditelji se bave poljoprivredom i odmalena sam odrastala uz jagode i maline, stoga sam poželela da ostanem u voćarskom poslu, bez obzira na to što uskoro završavam prava. U zadruzi imamo 25 kooperanata, odnosno porodica koje beru voće i predaju ga kod nas. Otkupljeno voće se zamrzava i ide dalje u prodaju. Zasad je u pitanju trgovina u Srbiji, svakako cilj nam je i onlajn prodaja i nadamo se širenju tržišta ka inostranstvu. Zadruga je vrlo značajna jer je ljudima dala sigurnost.

Karolina Stamenković, zadruga Darovi Lužnice iz Babušnice

U 2017. smo osnovali zadrugu s ciljem da dobijemo opremu za preradu da bismo ženama olakšali preradu, jer je nas 14 dama radilo onako baš tradicionalno. Zadruga se bavi preradom voća i povrća, pravimo ajvar od organske paprike, sokove, džemove, pinđure, a u planu je i prerada šumskih plodova, poput šipurka, drena, jagoda... Prošle godine imali smo kupca iz Nemačke koji je tražio naše proizvode, a on nam se javio i ove godine. Takođe, naše prerađevine će se uskoro naći i na italijanskom tržištu jer imamo kupca koji u toj zemlji ima lanac prodavnica. Žene u zadruzi su prethodno bile nezaposlene ili su dobile negde otkaz. U planu nam je da širimo proizvodnju. Trenutno imamo 24 kooperanta.

Povodom 27. manifestacije Dani srpskog duhovnog preobraženja, ministar Krkobabić posetio je Despotovac sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

- Naš zadatak je da idemo po Srbiji, strpljivo i mukotrpno udružujemo i mirimo, sa željom da vratimo narod Srbije svojim korenima, da sprečimo postojeće deobe i buduće seobe, da nam ljudi ostaju ovde - poručio je Krkobabić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading