Darinka je 1983. godine prodala fiću, a danas zbog nje proživljava pakao

Autor:

Vesti

19.08.2019

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neobična sudbina zadesila je Darinku Kostić,kada je zbog fiće, koga je inače prodala pre više od tri decenije, doživela neviđene probleme. Naime, ovim fićom je nekoliko meseci kasnije usmrćen pešak posle čega kreće pakao za Darinku.

RepublikaFoto: twitter.com/flipgazemedia
Foto: Ilustracija

Kostićeva je automobil prodala, pri čemu nije izvršen prenos vlasništva. Novi vlasnik je, inače, bio njen poznanik, koji je neposredno posle prodaje otišao u kafanu. U jednom trenutku spustio je ključeve na šank, što je iskoristio jedan od prisutnih, pijanih muškaraca i uzeo ključeve da se provoza. Međutim, pod dejstvom alkohola, u tek prodatom fići, usmrtio je pešaka.

Za sve to Darinka saznaje tek nakon 15 godina i to tako što joj stiže tužba od osiguravajućeg društva, a na osnovu toga što je u trenutku nesreće, na papiru, bila vlasnik vozila.

Sve je to kulminiralo da novčana kazna koju mora da prlati Darinka sav 56.000 naraste na 1,4 miliona dinara!

Maja Orlović, advokatica, je gostujući u emisiji 150 minuta na televiziji Prva ispričala ovu neobičnu priču. Ona je navela da je Darinka Kostić svoj auto fiću prodala 1983. godine i da od tada kupca pomenutog automobila nije videla. Ali, kupac nije izvršio prenos prava na sebe te je formalno automobil ostao da se vodi na Darinkino ime. Međutim, automobil je učestvovao u saobraćajoj nesreći, kazna zbog neblagovremenog prenosa prava vlasništva iznosila je 56.000 dinara, a pošto kazna nije naplaćena, tokom vremena kamate su narasle i ona danas iznosi 1.374.369 dinara.

Foto: printscreen/TV prva
Maja Orlović

Maja Orlović je objasnila da je ovako nešto nesvakidašnje u našoj pravnoj praksi jer su Darinki oduzeti svi pravni lekovi kako bi mogla da se oslobodi ove kazne. Sa druge strane, Orlović naglašava da i zakon o obligacionom odnosu podrazumeva da kod kupovine automobila ne mora da se sačinjava formalni ugovor.

- Dovoljno je da vi predate ključeve, a kupac vama preda novac, i vi više nemate veze sa tim automobilom, jer je izvršena kupoprodaja - rekla je Orlović.

Ono što ovaj slučaj čini još neobičnijim jeste da je vlasnik fiće priznao da je on bio u vozilu kada je usmrtio pešaka. Sud je prihvatio ovaj iskaz, ali ga nije uvažio.

Na žalost, naplata kazne od 1,4 milion je počela te od Darinke, koja prima penziju od 30 hiljada dinara, odbija se polovine na ime naplate ove kazne.

Maja Orlović je na kraju pozvala sve državne institucije da se uključe u ovaj slučaj i reše Darinkin problem.

- Žena nije apsolutno kriva ni za šta - zaključila je na kraju Orlović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading