Dramatično! Američka kompanija objavila vremensku prognozu za jesen: Na Balkanu moguće poplave i oluje?!

Autor: Tanjug

Vesti

15.08.2019

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka kompanija koja se bavi vremenskim prognozama Akjuveder (Accuweather) objavila je sezonsku prognozu za Evropu za jesen 2019. godine. Prognoza predviđa da će povremene oluje koje su se javljale u Italiji i na Balkanu da se nastave i tokom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Kako jesen bude odmicala, smanjivaće se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti.

Navodi se da će ih najviše biti u oktobru i novembru, a prema predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i severa u kasnoj jeseni doneće obilniji sneg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

- Često nestabilno vreme imaće negativan uticaj na poljoprivredu i spoljne aktivnosti u ovom regionu - rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Za razliku od većeg dela Evrope, u kome se tokom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Evropi moguć je oštriji prelaz na hladnije vreme.

Jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra.

 

 

Najviše padavina očekuje se u Ukrajini.

Kako novembar bude odmicao, niske temperature postajaće sve niže, a ponekad će se imati utisak da je decembar ili januar.

Snežne padavine moguće su u novembru u celoj istočnoj Evropi. Olujni vetrovi očekuju se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj. Oni će možda uzrokovati nedostatak električne energije i poremećaje u odvijanju saobraćaja, a postoji i opasnost od poplava.

Nasuprot tome, Portugal i Španija će se suočiti s nesnosnim vrućinama, koje će doneti i rizik od požara.

Tokom septembra će biti toplo i suvo vreme, koje će zahvatiti i jug Francuske, a nagla promena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.

Područje od Francuske do Poljske imaće blagu jesen bez velikih kiša - većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni, a promene se očekuju krajem novembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading