Pravi bebi-bum dvojki i trojki! Svaka čast! Novi Sad evropski rekorder!

Autor:

Vesti

16.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi Sad po broju rođenih blizanaca i trojki prvi u Evropi! Za prvih šest meseci ove godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, popularnoj Betaniji, rođeno je čak 99 parova blizanaca i devet trojki. Dakle, skoro svaki drugi dan na svet su došle dvojke, dok su se trojke u proseku rađale svakog 19. dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Govoreći o učestalosti višeplodnih trudnoća, docent dr Đorđe Ilić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV, kaže da je prošle godine na 6.545 porođaja rođeno 177 blizanaca i 16 trojki.

- Najvažniji faktor koji je doprineo učestalosti višeplodnih trudnoća je sve češća upotreba medicinski asistirane reprodukcije, pre svega vantelesne oplodnje (VTO) - objašnjava dr Ilić.

Kao razlog povećanja stope uspeha tokom postupka vantelesne oplodnje lekari navode tradicionalnu strategiju vraćanja većeg broja embriona u matericu žene, što sa sobom nosi i veću mogućnost da se rode blizanci ili trojke. Poslednje veliko istraživanje sprovedeno u Betaniji na skoro 1.400 ciklusa vantelesne oplodnje, od 2014. do 2017. godine, pokazalo je da je uspešnih bilo blizu 40 odsto, što prevazilazi evropski prosek.

BROJKE

Foto: Ilustracija

6.545 porođaja prošle godine bilo u Betaniji

177 blizanaca rođeno prošle godine

16 trojki u Betaniji došlo na svet 2018.

Dr Stevan Milatović, ginekolog na klinici Betanija, naveo je da bi ipak trebalo pratiti vodeće evropske zemlje kad je reč o trendovima u ginekologiji, pa preduzeti akcije za povećanje spontanog začeća blizanačkih trudnoća. S druge strane, brojke koje je izneo Milatović su impresivne.

- U poslednje dve godine je procenat blizanačkih i troplodnih trudnoća drastično porastao. Koliko je to srećan događaj za porodicu, toliko je i komplikovan zbog brojnih rizika i po majku i po dete. Evropski prosek je 17 odsto blizanačkih trudnoća začetih iz postupka VTO, a 0,5 odsto sa tri ploda. Kod nas je prosek 30 odsto blizanačkih i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO - kaže dr Milatović i dodaje da su ranije imali oko 100 pari blizanaca i trojki godišnje, a prošle godine 200 pari blizanaca.

Trojke su se ove godine u novosadskom porodilištu u proseku rađale svakog 19. dana

Milatović ocenjuje da je porast obima i uspeha VTO definitivno zaslužan za broj blizanačkih i troplodnih trudnoća, a rekord su, naglašava, postigli u godini kada obeležavaju 30 godina otkako se postupak VTO obavlja na njihovoj klinici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading