Sa ženama iz elitnog odreda "Kobre" koje će čuvati Predsedništvo: Ko bi da nas potceni, dvaput nek razmisli!

Autor:

Vesti

15.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su radnici "Beograd puta" uklonili zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, pripadnice bataljona vojne policije za specijalne namene "Kobre" sa oficirom Nevenom Jovanović na čelu došle su da izvide gde će ubuduće obavljati svoj zadatak i obezbeđivati prvog čoveka Srbije Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Pripadnice bataljona vojne policije za specijalne namene "Kobre"

One će štititi zgradu Predsedništva i, kako su nam odmah rekle, u skladu sa zakonima i propisima raditi svoj posao.

- Ne želim scene iz Pariza, ubuduće će zgradu Predsedništva spolja obezbeđivati samo žene, pripadnice Vojske Srbije - poručio je šef države odmah posle incidenta prošle subote, a jedna od "Kobri" Nevena Jovanović za čitaoce Srpskog telegrafa objašnjava kako će se ona i njene koleginice nositi sa izazovima koji ih očekuju.

Vrhunski spremne

Ako je dozvoljeno da mi zaključujemo na osnovu onoga što smo videli: Nedaobog nekom da na njih krene silom...

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Predstavnici Saveza za Srbiju sada tvrde da Vučić pokušava da optuži opoziciju za nasilje nad ženama time što u prvi plan istura pripadnice VS, ali u razgovoru za Srpski telegraf Jovanovićeva decidno odbacuje ovakve navode.

- Prija nam što predsednik Vučić ima veliko poverenje u žene koje su pripadnice najelitnije jedinice VS. Čast nam je što nas je pozvao. Ne plašim se, ovo za mene ne predstavlja ništa novo zato što sam do sada već bila angažovana na sličnim zadacima - odlučno poručuje Jovanovićeva.

Naša sagovornica do sada je sa muškim delom bataljona vojne policije za specijalne namene "Kobre" rame uz rame prošla sve rigorozne obuke. Dostigli su vrhunsku spremnost za akciju bilo kakve vrste, te imaju čast da budu deo najelitnije jedinice Vojske Srbije.

- Možda druge žene vole da rade druge poslove, ali ja ne. Obožavam svoj posao. Ma šta obožavam, zaljubljena sam u svoj posao - nonšalantno odbacuje rukom jedina žena oficir u "Kobrama".

Najbolji sportista Vojske Srbije

Foto: ST/D. KADIĆ
Nevena Jovanović
  • ima 31 godinu
  • prva dobitnica priznanja Olimpijskog komiteta Srbije za najboljeg sportistu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije
  • osvojila niz medalja na civilnim i vojnim takmičenjima, pre svega, u maratonu, polumaratonu, orijentiringu, trčanju na tri i pet kilometara...
  • univerzalni sportski potencijal demonstrirala je i u veslanju, nordijskom skijanju, gađanju iz puške
  • za Vojsku Srbije od 2007. osvojila više od 250 odličja

Nismo slučajno tu...

Dobro, nasmejem se ja, pa kako ćete čuvati čoveka koji je visok gotovo dva metra...

- Pa šta. Iznenadili biste se kada biste znali šta sve možemo. Nismo slučajno pripadnice najelitnije jedinice Vojske Srbije, rame uz rame prolazile smo sve prepreke sa muškim kolegama, ako baš hoćete, i pobeđivale često kada smo odmeravali snage jedan na jedan. Svako ko bi da nas potceni, neka razmisli dvaput... - uzvraća Nevena.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Zaljubljenik u atletiku

Sport je za Nevenu Jovanović oduvek bio način života, a upravo se vratila s ekipnog atletskog prvenstva Evrope u Skoplju, gde je bila u sastavu reprezentacije Srbije.

- Vojska me je ojačala, ali i ubrzala kada govorimo o trkačkim disciplinama. I ne mogu vam precizno odgovoriti na pitanje da li je teže trčati u uniformi, čizmama ili na stazi, gde za konkurente imate isključivo sportiste. Maraton mi je oduvek predstavljao najveći izazov i neposredno pred takve trke svakodnevno treniram i trčim po 15 kilometara. Na mesečnom nivou znam da istrčim od 500 do 1.000 kilometara - kaže Jovanovićeva.

 

Obuka koju prolaze

  • fizička obuka i specijalna primenjena fizička obuka
  • padobranstvo, ronjenje, skijanje
  • tehnike veranja u urbanoj sredini, letnja i zimska alpinistika
  • streljačka obuka, kursevi i gađanja
  • taktička obuka, protivteroristička obuka i vežbe u raznim situacijama
  • protivdiverziona obuka, obuka vodiča službenih pasa
  • obuka u upravljanju raznim prevoznim sredstvima

Što se privatnog života tiče, odavno je pao u neki peti-šesti plan pored svih obaveza sa kojima sa ove žene stoički nose.

- Naša svakodnevica je značajno različita u odnosu na onu kod drugih žena. Jednostavno, nemamo vremena za privatni život. Ali ne patim zbog toga, ne pati niko od nas, naš pokretački pogon je ljubav prema otadžbini, za Srbiju bismo i život dale. Sve to što drugi vide kao nedostatke ovog posla ja volim, uživam u tome - poručuje Jovanovićeva, te dodaje da je se muškarci često plaše kad čuju čime se bavi, što njoj uvek bude simpatično.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Stršljen

15.08.2019 07:58

Svaka čast i svaka vam junačka devojke.Radite svoj posao časno i pošteno,dostojanstveno,a onaj koji se drzne na vas,nemaj te milosti prema njemu devojke,jer takav ne zna šta je čast,poštenje i ljubav prema domovini.Sa srećom.

Zoi

15.08.2019 18:52

Svaka cast!

pljuckavac

16.08.2019 04:57

Sa ovim damama nema zezanja.