Ovo jednostavo pravilo u saobraćaju čuva glavu: Vozači u Srbiji ga često ne primenjuju

Autor: RTS, Republika

Vesti

12.08.2019

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovog leta svakim danom su dolazile crne vesti sa srpskih puteva na kojima su ljudi često ginuli. Na auto-putevima u Srbiji je za tri godine poginulo 150 ljudi, a osnovni uzrok nesreća je bilo nedovoljno rastojanje između vozila prilikom vožnje velikim brzinama.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

U Hrvatskoj je od ove godine uvedena zakonska obaveza držanja rastojanja na auto-putevima od tri sekunde, a nepoštovanje te odredbe vozače košta 280 evra.

U Srbiji još nema zakonskog rešenja za držanje rastojanja iako je više od 60 odsto nesreća na auto-putu sa smrtnim posledicama proizvod naglog kočenja i naletanja.

Treba se setiti lančanih sudara sa velikim brojem žrtava na našim auto-putevima prošle godine, a i ove godine mnoge teške saobraćajne nesreće su bile proizvod loše procene vozača.

Za vozače amatere pravilo "tri sekunde" je zlatno pravilo vožnje, jer sa takvim odstojanjem imate oko 45 metara da zaustavite svoje vozilo i da ne napravite lančani sudar, kažu stručnjaci.

- U Švajcarskoj su još pre 15 godina propisali da odstojanje mora biti ne na auto-putu, nego u vožnji na otvorenim putevima tri sekunde, što znači da reper koji se vidi na putu kada pored njega prođe vozilo ispred vas, vi treba da prođete nakon proteka tri sekunde - objašnjava Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko imate kišu na auto-putu, to bezbedno rastojanje je četiri sekunde, za "suv" vozila zbog veličine – pet sekundi, a za kamione i autobuse to je čak šest sekundi. Neki stručnjaci pak tvrde da pravilo tri sekunde ne može biti primenljivo u sadašnjim uslovima vožnje.

 - U uslovima velike gustine saobraćaja, vi tri sekunde ne možete poštovati jer će uvek neko ispred vas da se ubacuje i vi ćete tražiti prostor od tri sekunde i pitanje je kada ćete proći tu deonicu koju ste zamislili - rekao je saobraćajni analitičar Milan Božović.

Držanje rastojanja naročito u situacijama kada se pretiču kolone kamiona ili kad je gužva najbitnije je pravilo ponašanja na auto-putevima, kažu stručnjaci i dodaju da zakonsko rešenje koje to reguliše kod nas postoji.

Pravilo tri sekunde pomaže samo vozačima da lakše preračunaju zaustavni put.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading