SLAVIMO SVETU ANGELINU: Danas se pomolite ovoj svetiteljki za mir u porodici!

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

12.08.2019

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas se sećaju svetiteljke sa naših prostora. U pitanju je prepodobna mati Angelina, ćerka Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurađa Brankovića.

Foto: Wikipedia
Sveta Angelina

Svetovno ime Prepodobne mati Angeline bilo je Angelina Branković. Bila je izuzetno obrazovana žena koja je imala jednu od najvećih biblioteka na ovim prostorima. I danas se njeni ostaci mogu videti u manastiru Krušedol.

Angelina se 1460. godine udala za slepog Stefana Brankovića, izgnanog srpskog despota, sa kojim je podelila sve nevolje koje su ga snašle u kasnijem životu, kako u Srbiji, tako i u Albaniji i Italiji. Sa njim je imala dva sina, Maksima i Jovana i ćerku Maru koje je vaspitavala u hrišćanskom duhu.

Nakon muževljeve smrti se zamonašila i krenula je da se bavi milosrdnim delima zbog čega ju je narod prozvao "majka Angelina". Nadživela je i supruga i troje dece, a uprkos oskudici sa kojom se borila tri puta je prenosila muževljeve mošti, a dva puta i mošti sina.

Angelina se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetenih

Kroz celu Službu Angelina se oslovljava kao mati, prepodobna, preblažena, prisnoblažena, dostoblažena i blažena. Iskazane su i njene hrišćanske vrline - čistota podvižničkog života, bezgranično milosrđe, strpljivost i mudrost, odanost supruge i požrtvovanost majke.

Kroz ceo život, ali i svoje nasleđe, prenosila je poruku da je fizičko siromaštvo nevažno sve dok je srce ispunjeno. Od materijalne je mnogo opasnija duhovna beda, glasi pouka iz njenog života.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading