Dejane, kapa dole! Srpski dečak (13) biće deo NASA programa - LANSIRAĆE svoj satelit

Autor: J. MITROVIĆ

Vesti

12.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izum srpskog dečaka ubrzaće rad interneta i mobilne komunikacije! Projekat Dejana Lukića (13) o izradi komunikacionog nano-satelita prihvatila je čuvena NASA, a ukoliko njegova ideja zaživi, Američka svemirska agencija lansiraće naredne godine satelit izrađen po Dejanovom projektu u Zemljinu orbitu. Inače, osnovac iz Broda (BiH), jedan je od troje ljudi iz čitave Evrope čiji projekat je prošao na konkursu NASA.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Dejan Lukić do svemira!

Talentovani dečak koji se za informatiku i astronomiju interesuje odmalena ima obavezu da do maja 2020. godine ideju sprovede u delo jer zasad nano-satelit postoji na nivou nacrta, odnosno 3D modela. Svrha programa koji je osmislio, kako kaže, jeste da ubrza rad interneta i mobilne komunikacije.

- To je komunikacioni satelit, koji omogućava internet i mobilnu konekciju. Internet konekcija se bazira na CAT svetskom sistemu za internet do brzine od približno 4.000 gigabita po sekundi i bez kašnjenja (internet bi bio mnogo brži i jeftiniji nego sada), dok će mobilna konekcija podržavati kristalno čiste razgovore na udaljenim lokacijama - objašnjava Dejan.

RepublikaFoto: RTS/printscreen

Dečak dalje navodi da je ideju da se prijavi na konkurs dobio kada je pretraživao vezu interneta i malih satelita i naišao na poziv NASA. Tada je prijavio svoju zamisao, a nedavno je dobio obaveštenje da je njegov projekat prihvaćen. Kriterijumi svemirske agencije koje je trebalo da zadovolji bili su, dodaje talentovani osnovac, veoma ozbiljni. Međutim, kako kaže Dejan, on ne zna šta je bilo presudno da njegov projekat izaberu među 706 iz celog sveta.

Činjenice o NASA

  • Agencija je osnovana 1958. godine po nalogu tadašnjeg predsednika SAD Dvajta Ajzenhauera
  • Nastala je kao odgovor na to što je SSSR lansirao veštački satelit u svemir
RepublikaFoto: pixabay.com
  • Džon F. Kenedi dao je NASA zadatak da pošalje čoveka na Mesec, što se 1969. godine i dogodilo
  • U istoriji NASA postoji 120 uspešnih misija i dve katastrofe (Čelendžer 1986. i Kolumbija 2003)
  • NASA ima i kancelariju za odbranu Zemlje, u slučaju invazije vanzemaljaca

Ipak, s obzirom na ozbiljnost zadatka koji je pred ovom dečakom, njemu će u pomoć priskočiti deda Milenko Ždrnja, inženjer elektrotehnike. Deda navodi da se takav satelit ne može napraviti ručno, već da se moraju uzeti već komercijalno napravljene strukture, što će ih, kako procenjuju, koštati od 7.500 do 10.000 evra. Naime, NASA plaća licencu za kontrolu satelita, finansiraće i njegovo lansiranje u orbitu, ali ne snosi troškove njegove izrade.

- Takav satelit se podiže na visinu od 500 kilometara i mora biti napravljen da izdrži ekstremno niske temperature u orbiti, kao i radijaciju - objašnjava Ždrnja.

Predviđeno je da satelit bude lansiran krajem maja naredne godine, na Floridi, a trebalo bi da provede do 180 dana u orbiti. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
katana

12.08.2019 09:02

Bravo mladi naucnice!