KRKOBABIĆ U POSETI JUŽNOBAČKOM OKRUGU: Zlatno zrno zlata vredno

Autor:

Vesti

08.08.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, posetio je juče Bački Petrovac. Govoreći o zadrugarstvu, ministar je istakao da je udruživanje zakon života, osnova svakog boljitka.

RepublikaFoto: Republika
Milan Krkobabić u obilasku silosa

- Ovde u Bačkom Petrovcu je osnovana prva zadruga u Srbiji 1846, a danas ovde vidimo jednu zadrugu koja je stožer ratarske proizvodnje ovog kraja, uspešno se suprotstavlja konkurentima na tržištu i izvozi. Ovo je obrazac za Vojvodinu, ali i ostatak Srbije - poručio je Krkobabić i podsetio da je od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" formirano čak 513 zadruga.

Ministar je naglasio da je do sada pomognut rad 94 zadruge, u celoj Srbiji, a Južnobački okrug je dobio blizu 87 miliona dinara za sedam zadruga. Ove godine, rekao je, za zadruge u Srbiji opredeljeno je još 667 miliona dinara.

Ministar je tokom boravka u Bačkom Petrovcu obišao i ZZ Zlatno zrno, jednu od dve zadruge u ovoj opštini koja je dobila bespovratna sredstva. Ovoj zadruzi, osnovanoj 2000, koja ima 13 članova i čak do 450 kooperanata dodeljeno je 15 miliona dinara za nabavku četiri siloćelije za skladištenje žitarica i sušaru, što je samo deo investicije od 65 miliona dinara, koje je zadruga uložila u tehnološki iskorak poslovanja.

Sastanku u opštini Bački Petrovac prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, opštinsko rukovodstvo, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava...

Akademik Škorić je istakao da je ovaj kraj poznat po hmeljarstvu, gajenju konoplje, sirka, kao i lekovitog bilja. On je apelovao da se do proleća naredne godine ovde formiraju četiri velike zadruge, koje bi se bavile industrijskim i lekovitim biljem za široku primenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading