NAVLAKUŠA: Ne nasedajte na reklame i trikove trgovaca! "Dormeo" nas pravi budalama

Autor: I. ŽIGIĆ - J. MITROVIĆ

Vesti

07.08.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klasična trgovačka navlakuša! Mnogi koji imaju problem da pronađu idealan jastuk s oduševljenjem su dočekali reklamu o "Dormeo" jastucima sa memorijskom penom, koji po potrebi mogu da se dopunjuju i prazne, jer je to konačno značilo miran san. Međutim, njihova sreća, bar onih koji vole da spavaju na većem jastuku, trajala je samo dok nisu pazarili proizvod i shvatili da, ako hoće da dopune jastuk penom, to neće moći da učine u "Dormeu" jer oni ne prodaju penu!

RepublikaFoto: Privatna arhiva

MORALI DA OBAVESTE KUPCE

Iako se proizvod reklamira sa istaknutom informacijom o tome da može da se dodaje ili vadi pena iz njega, to je očigledno samo navlakuša za kupce jer, ukoliko zaista želite da vam jastuk bude potaman, memorijsku penu moraćete da potražite na nekom drugom mestu. Upravo ova činjenica šokirala je našu čitateljku Ivanu F., koja je za to saznala tek pošto je pazarila jastuk i poželela da ga dopuni penom.

- Volim da spavam na velikom jastuku i retko gde mogu da nađem odgovarajući, zato sam se oduševila kada sam videla na sajtu "Dormea" da neki jastuci mogu da se otvore i dopune. Kupila sam jedan i prvo veče shvatila da nije dovoljno napunjen, pa sam odmah sutradan pozvala da pitam da li u svim njihovim prodavnicama imaju memorijsku penu. Šokirala sam se kad su mi rekli da oni prodaju samo gotove proizvode i da ne postoji mogućnost da se kod njih kupi memorijska pena - ispričala je Ivana za Srpski telegraf.

Ona napominje da se proizvod i reklamira sa istaknutom informacijom o tome da može da se dodaje ili vadi pena iz njega.

BOGOSAVLJEVIĆ, POTROŠAČI: Ovde je reč o nepotpunom obaveštavanju potrošača, a pravovremeno informisanje kupaca je po zakonu obavezujuće

- Bila sam zapanjena zbog činjenice da reklamiraju proizvod koji može da se puni i prazni, a ne prodaju taj materijal kojim bi trebalo da ga popunite. Na kraju sam preko interneta našla jednu prodavnicu koja prodaje memorijske pene, pa sam od njih naručila - kaže naša sagovornica.

Najmanje što je iz "Dormea" trebalo da urade jeste da blagovremeno obaveste potrošača, dakle, pre kupovine proizvoda, gde bi se i pod kojim uslovima jastuci punili memorijskom penom, objašnjava za Srpski telegraf Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Otcepili Kosovo, prodaju miksere opasne po život...

Ovo nije jedini "greh" slovenačke kompanije "Studio moderna" u Srbiji, u okviru koje, osim "Dormea", posluju i poznati brendovi delimano, top-šop i velneo. Podsetimo, ova kompanija je usred Beograda prodavala svoje proizvode sa deklaracijom na kojoj piše da je Kosovo republika sa adresom sedišta njihove firme u Prištini, u ulici nazvanoj po zloglasnom UČK, o čemu je Srpski telegraf pisao. Osim toga, proizvodi ove kompanije mogu biti opasni po život, imajući u vidu da je jednoj našoj čitateljki eksplodirao u ruci delimano štapni mikser, i to samo mesec dana pošto ga je kupila.

MUK U KOMPANIJI

- Sve informacije koje su objavljene obavezujuće su za davaoca takve reklame, odnosno za onoga ko prodaje tu robu. Kada su objavili informaciju da jastuci mogu da se prilagode, trebalo je da kažu i gde mogu da se dopune penom. U svakom slučaju, radi se o nepotpunom obaveštavanju potrošača, a pravovremeno informisanje kupaca je po zakonu obavezujuće. To što "Dormeo" radi je kažnjivo po Zakonu o zaštiti potrošača, koji proizvođače i trgovce obavezuje da prethodno informišu građane šta kupuju, pod kojim uslovima, koje su mogućnosti i karakteristike robe... - naveo je on.

Povodom nesvakidašnje reklame, pokušali smo da dobijemo izjavu od nadležnih u "Dormeu", ali iako su nam rekli da ćemo u vrlo kratkom roku dobiti odgovor na pitanje, do ovog momenta nismo dobili nikakvo objašnjenje.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

07.08.2019 07:36

Dormeo i mnogo takvih firmi koji svakodnevmo zovu telefonima i uznemiravaju građane,prodaju maglu narodu,i niko tome da ne stane na put.Ne može neki put da se odmori čovek od njihovih dosadnih i upornih poziva,sa raznoraznim lažima.