Izdavač udžbenika mora da plati astronomsku kaznu: "Eduka" se opasno bruka

Autor: B. PAUNOVIĆ

Vesti

07.08.2019

05:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hteli hleba preko pogače! Izdavačka kuća "Eduka", po odluci suda, mora da povuče iz prodaje veći broj udžbenika i radnih svezaka za prvi, drugi i treći razred osnovne škole. Osim toga, autorki čija su prava povredili moraće da, kada se saberu odšteta, sudski troškovi i zatezne kamate, plate gotovo 10 miliona dinara.

RepublikaFoto: youtube.com/TVStudioB
Foto: Ilustracija

Jedan od najvećih izdavača udžbenika u Srbiji izgubio je sudski spor koji je pokrenula Svetlana Joksimović, autorka nekoliko udžbenika koje je "Eduka" štampala.

Prema presudi, koju je doneo Viši sud u Beogradu, "Eduka" je od 2011. godine neovlašćeno štampala, objavljivala i prodavala udžbenike čiji su autori Joksimovićeva i Boško Vlahović. Uz to, u njima su neovlašćeno menjali i sadržaj.

Prema presudi u koju je Srpski telegraf imao uvid, "Eduka" je muljala sa udžbenicima i radnim sveskama matematike 1a i 1b za prvi razred osnovne škole, 2a i 2b za drugi razred, kao i 3a i 3b za treći razred.

Povučeni svi sporni udžbenici

Srpski telegraf proverio je juče u nekoliko beogradskih knjižara da li je "Eduka" ispoštovala nalog suda i sporne udžbenike i radne sveske povukla iz prodaje. U knjižarama u kojima smo bili tih udžbenika nije bilo, a radnice koje smo u njima zatekli potvrdile su nam da ih ne možemo naručiti i da ih više nemaju u ponudi. Ni na "Edukinom" sajtu više nema nijednog udžbenika čiji je autor Svetlana Joksimović.

- Obavezuje se "Eduka" d. o. o. iz Beograda da u roku od 15 dana povuče iz prometa i uništi sve primerke udžbeničkih kompleta obuhvaćenih presudom. Tužilji Svetlani Joksimović na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede moralnih autorkih prava, i to prava na zaštitu integriteta dela i prava objavljivanja, "Eduka" mora da isplati iznos od pet miliona dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od 18. juna 2015. pa do konačne isplate. Takođe, na ime sudskih troškova "Eduka" tužilji treba da plati 1,03 miliona dinara - navodi se u presudi koju je potpisala sudija Vesna Miljuš.

Srpski telegraf juče je tim povodom tražio odgovore i od izdavačke kuće "Eduka", međutim, radnica koja se javila na telefon je rekla da su na odmoru svi koji bi mogli da nam odgovore. Takođe, poslali smo im pitanja i mejlom, ali odgovore do zaključenja ovog broja nismo dobili. Odgovore nismo dobili ni od ministra prosvete Mladena Šarčevića.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading