Kalašnjikovi, hekleri, revolveri! Imamo toliko oružja u privatnom posedu da bi nam i NATO pozavideo

Autor: RTS

Vesti

06.08.2019

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Srbije legalno poseduju skoro milion komada oružja, pokazuju podaci MUP-a. Velika količina oružja i dalje je na crnom tržištu. "Kalašnjikov" može da se nabavi po ceni od 600 do 1.000 evra. Većinu naoružanja koje građani Srbije legalno poseduju čini lovačko, sportsko i oružje za ličnu bezbednost, ali država veliki problem ima s nelegalnim oružjem koje je nasledstvo ratova devedesetih godina prošlog veka.

RepublikaFoto: Matt Rittman/pixabay.com
Foto: Ilustracija

Držanje automatskog oružja, poput "kalašnjikova" i "heklera" , kao i eksplozivnih naprava (bombe kašikare) teško je krivično delo u svim zemljama sveta, i tu ni zakon u Srbiji ne odstupa. Pre tri godine u Srbiji je uništeno 18.000 komada ilegalnog oružja koje je zaplenjeno od izvršilaca krivičnih dela ili su ih građani sami predali.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je od 2014. do prošle godine sproveo tri procesa legalizacije oružja. Takođe, od 1. juna 2017. pooštreni su i zakoni. Za posedovanje naoružanja u ilegalnom posedu predviđena je kazna od dve do 12 godina zatvora.

Ipak, na crnom tržištu je i dalje velika količina oružja koje za nekoliko stotina evra može da se kupi od preprodavaca. Automatska puška "kalašnjikov" može da se nabavi po ceni od 600 do 1.000 evra, saznaje Politika od dobro obaveštenog sagovornika. Jurišna puška AK-47 koju je konstruisao Mihail Kalašnjikov, jedno je od najpopularnijih i najprodavanijih oružja na celom svetu, pa tako i na Balkanu.

Od "kalašnjikova" su skuplji "hekleri" (cena je do 2.000 evra). Ovo automatsko oružje najčešće koriste atentatori koji likvidiraju žrtvu sa motora (skutera) u pokretu. Pištolji i revolveri koštaju od 50 do 500 evra, u zavisnosti od njihovog stanja i proizvođača.

Cena eksplozivne naprave koje kriminalci u svojim obračunima postavljaju ispod tuđih automobila, kreće se od 5.000 do 10.000 evra, piše Politika pozivajući se na neimenovani izvor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading