Stojan Nikolić (78) najstariji radnik na Trgu Republike: Pre ću da umrem nego da prestanem da radim

Autor:

Vesti

06.08.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stojana Nikolića (78), najboljeg i najstarijeg kaldrmaša u Srbiji, zatekli smo juče na Trgu republike na svom radnom mestu.

RepublikaFoto: estock/M.RAFAILOVIĆ
Stojan Nikolić

- Nemoj to da pipkaš samo, udari dobro, kamen je to - savetovao je Stanoje mladog radnika, a svog unuka kako da udari kameni blok težak 25 kilograma.

ZANAT ZLATA VREDAN

Dok radi, on i nadgleda, pomaže i uči mlade kolege kako da se snađu u tom posve originalnom i teškom zanatu. Kroz njegove ruke nedavno je prošlo 15 novih mladih zanatlija.

Stojan, najstariji radnik u Srbiji, ispričao je za Srpski telegraf da je počeo još pre šest decenija kada je kao mladić iz sela Vogance, kod Vranja došao u Beograd u potrazi za boljim životom. On se prisetio koliko su ti počeci bili teški, te da mu tada nije bilo strano ni spavanje pod vedrim nebom i kora hleba za doručak. A težak život, kaže, motivisao ga je da uspe...

Deda Stojan popločao ceo centar prestonice - ulice Kralja Petra, Balkansku, Skadarliju...

- Počeo sam kao dečkić, sa 18, a rad sa kamenom bio je prvi posao na koji sam u životu naišao, pa sam se polako s vremenom usavršavao u toj oblasti. Kaldrmašenje je zahtevno fizički, ali, osim toga, zanat ima specifičnosti kojima samo dobar majstor može da vas poduči. Za 60 godina ni sam nisam siguran koliko mi je kamenja prošlo kroz ruke - naveo je majstor, kog je Srbija upoznala kada ga je nedavno na Trgu republike lično pozdravio prvi čovek države Aleksandar Vučić.

Stojan je radio makadame i tursku kaldrmu, a njegovih ruku delo poznaje se na svim prestoničkim kaldrmama.

Kakav deda, takav unuk

RepublikaFoto: estock/M.RAFAILOVIĆ

Aleksandar Linjaković (25), jedan od petoro Stojanovih unučadi, već 10 godina je u poslu. Od dede je počeo da uči još kao dečak sa 15 godina na raspustima.

- Tek kada sam završio srednju školu, aktivno sam se prepustio poslu. Kaldrmarenje mi je privuklo pažnju jer je izuzetno tražen zanat u Srbiji i u svetu. Fizički je vrlo teško, i to je najveći izazov. A naravno, pored toga morate biti upućeni u mnogo finesa kako biste bili dobri u poslu. Učio sam, ali se i dalje trudim da od dede usvojim što više mogu. Teško je, ali se isplati - ispričao je mladić.

Iza njega je više od 20.000 metara kvadratnih kockica u ulicama Kralja Petra, Balkanskoj, Skadarliji... Za kamen sa kojim trenutno radi na Trgu kaže da je najkvalitetniji sa kojim je dosad radio, te da će trajati večno.

Za svoj zanat Stojan tvrdi da je zlata vredan i prenosi nesebično znanje svakom ko je spreman da ga uči.

- U moje vreme je bilo 150 majstora kaldrmara, sticajem okolnosti, od njih sam još samo ja živ. U poslu nikad nisam imao konkurenciju, gledao sam da budem što bolji i svuda su me tražili. Tako je i sada. A radiću dokle god budem mogao. Sve što znam trudim se da prenesem svakom ko hoće da nauči. Kad vidim da neko nešto pogrešno radi, priđem i, ako dozvoli, podučim ga. Svoje iskustvo i umešnost preneo sam unucima i zetovima - objasnio je on.

NEĆU IZ SRBIJE

Nikolić, iako je bio izuzetno tražen, nikada nije želeo da ode u inostranstvo jer mu je uvek bilo dobro i u našoj zemlji.

Nudio mi je jedan Nemac šta poželim samo da se preselim tamo, ali nisam mogao. Dobro mi je i ovde

- Jednom prilikom mi se na vratima pojavio Nemac, koji je nudio šta poželim samo da se sa porodicom preselim u tu stranu zemlju. Dobar posao i plata koliko god kažem... Međutim, nisam mogao. Dobro mi je ovde. Posebno sad, kada je predsednik Vučić, posla ima za sve koji hoće pošteno da rade - kaže majstor, koji ima dvoje dece, a u srećnom braku je sa suprugom Radmilom već 55 godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading