MILAN POPOVIĆ O BORBI ZA STARATELJSTVO: Ne odustajem od bitke za sina!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski kralj bakra Milan Popović progovorio o svom putu do uspeha i bici za starateljstvo nad sinom Aleksandrom, koju vodi sa pevačicom Severinom Kojić.

RepublikaFoto: Printscreen
Milan Popović

Govoreći o borbi za naslednika i presudi po kojoj Severina sina ne sme da viđa 200 dana godišnje ni da kontaktira s njim, Popović je istakao da je interpretacija koju je javnosti ponudila majka zlonamerna.

NASELI NA PROPAGANDU

- Namenjena je napadu na sistem, na sudiju, na radnice Centra za socijalni rad - rekao je on u intervjuu za hrvatski Ekspres i naglasio da nijedna odluka suda ne isključuje mogućnost drugačijeg dogovora roditelja.

- Cilj te interpretacije je da se majka napravi žrtvom, a da se javnost okrene protiv mene i protiv sistema. Jer ako je sistem doneo takvu odluku na temelju ekspertskih odluka, onda takve odluke nisu donesene zato što sud više voli Severinu nego Milana, ili obrnuto, nego zato što tako kaže struka. Tu je opsežna dokumentacija koju je nekoliko godina pripremala grupa stručnjaka. Ja bih na bazi takve njene interpretacije mogao s jednakim pravom da kažem da je meni zabranjeno da viđam sina više od 260 dana godišnje - naglasio je biznismen i dodao da sina sada viđa u starom režimu iako on i Severina imaju pravo na zajedničko roditeljsko starateljstvo.

A ta stara presuda glasi da Popović ima pravo da viđa sina svaki drugi vikend i svaku drugu sredu.

- To znači da ja, prema interpretaciji majke, dete smem da viđam osam, devet dana u mesecu, što znači da oko 260 dana u godini ne smem da viđam svog sina - ističe on i dodaje da ako sud presudi "pola-pola", to možda ne bi bio baš presedan.

Takve odluke se, prema njegovim rečima, uobičajeno donose kad god sud ima posla s roditeljima koji su u dobrim odnosima i podjednako brinu o dobrobiti deteta.

- Zaista je u najboljem interesu deteta da ravnopravno provodi vreme s oba roditelja. U konfliktnim situacijama, kakva je, nažalost, naša još se primenjuje stara praksa. Detetu se dozvoljava da više vremena provodi sa majkom, manje s ocem. Razlozi takve sudske prakse su istorijsko-tradicionalni - kaže on. Kao razloge za to navodi da su majke vekovima sedele kod kuće i čuvale decu, dok su očevi radili.

Međutim, nastavio je on, u savremeno doba, u vreme emancipacije žene, koje su danas u velikom broju slučajeva zauzete poslom podjednako kao i muškarci, takva sudska praksa nije više opravdana.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Severina Vučković

Dobrobit deteta je prioritet, a u najboljem interesu mališana, dodaje biznismen, jeste da ravnopravno provodi vreme s oba roditelja.

- I istraživanja pokazuju da je čak i za bebe najbolje da otac bude prisutan u njihovom životu podjednako kao i majka - kaže Popović.

INAT MAJKE

On smatra da bi otac, ako ima vremena, želje i volje da provodi vreme s detetom, to trebalo i da čini i da bi presude sudova trebalo sve češće da idu u tom pravcu.

- Možda bi tada i očevi stekli više hrabrosti za zahteve da aktivnije učestvuju u vaspitanju svoje dece, da viđaju dete ravnopravno, kao i do trenutka do kad je trajao brak. Mnogi očevi već u startu odustaju od takvih zahteva jer im advokati kažu da je nerazumno tražiti i očekivati više od povremene šetnje po parku i kupovine sladoleda detetu - ističe on.

Biznismen napominje i da je veliki problem u sudskim postupcima i tzv. sindrom zlonamerne majke u procesu razvoda.

- Deo tog sindroma je inat, ili dišpet, koje takve majke u pravilu koriste i koji je osnovni razlog i osnova konflikta. Majka se inati, majka se sveti, a to bi u stvarima koje se tiču porodičnog zakona trebalo tretirati kao krivično delo - zaključuje kralj bakra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading