Tužilac koji krije predmete moraće da odgovara

Autor:

Vesti

03.08.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goran Ilić, zamenik republičkog javnog tužioca, moraće da se izjasni o prijavi koju je protiv njega podneo Savet za monitoring i borbu protiv korupcije Transparentnost. Mario Spasić iz Transparentnosti smatra da se bahatosti i bezakonju ovog pravosudnog funkcionera mora stati na put. Ilić je, da podsetimo, javno priznao da sudski predmeti, umesto da se procesuiraju, skupljaju prašinu po fiokama, čekajući da se promeni vlast, pa da dođu na dnevni red.

RepublikaFoto: Tanjug
Goran Ilić

- Jedna novija tužilačka poslovica glasi: "Svaki predmet ima svoje vreme", što u prevodu znači: "Čekamo da se promene političke prilike u zemlji, pa ćemo da navalimo na predmet" - napisao je Ilić na društvenoj mreži Tviter, da bi kasnije u izjavi za naš list bez pardona slagao da je samo retvitovao tuđu poruku.

Spasić optužuje Ilića, koji je još i na funkciji zamenika predsednika Državnog veća tužilaca, ali i poverenik za samostalnost Udruženja javnih tužilaca, da nije prijavio krivično dela, tereti ga i za nesavestan rad u službi, kao i za zloupotrebu službenog položaja.

- Goran Ilić javno je saopštio da ima saznanja o predmetima koji se ne procesuiraju u skladu sa zakonom i propisanim rokovima, što za posledicu ima podstrekivanje na izvršenje krivičnog dela, pomaganje, saizvršilaštvo - navodi Spasić u disciplinskoj prijavi.

Neuspeo pokušaj opravdanja

Ilić ovog puta nije hteo da komentariše prijavu Transparentnosti protiv njega. On je, podsetimo, prethodno u komentaru za Srpski telegraf rekao da je spornu poruku na Tviteru samo retvitovao iako se iznad svakog tvita to vidi, odnosno ispisano je da je tvit retvitovan i ko je izvorni autor. Toga iznad Tviter poruke, skinute sa Ilićevog profila, nema.

- Radi se o autorskom tekstu u jednom dnevnom listu u kome se bavim društvenim fenomenima koji su vezani za pravosuđe, on se ne odnosi ni na jedan konkretan predmet, niti na bilo kakvu konkretnu krivičnopravnu ili drugu pravosudnu situaciju. Podsećam samo da niko nikad nije imao ništa protiv vrednosti nezavisnog sudstva, niko od najviših zvaničnika, čak ni predsednik države - kazao je Ilić ranije

Takođe, Savet za monitoring i borbu protiv korupcije Transparentnost navodi da je Ilić očigledno prekršio i odredbe etičkog kodeksa javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Republike Srbije, i to dve tačke - samostalnost i nepristrasnost.

Spasić smatra da protiv Ilića zbog svega navedenog treba da bude pokrenut postupak, kao i da je neophodno da pred nadležnim organima bude saslušan.

SPASIĆ: Ilić je prekršio i odredbe etičkog kodeksa javnih tužilaca, i to dve tačke - samostalnost i nepristrasnost

- Prijavljeni u svojstvu visokog funkcionera javnotužilačke organizacije saopštio je da se predmeti čuvaju po fiokama i da se ne procesuiraju, da o tome raspolaže informacijama i da nije prijavio ovakvo kršenje zakona, naveo je Spasić u prijavi zahtevajući da se Ilić pozove na odgovornost. Da Ilić treba da odgovori, potvrdili su i naši sagovornici u tekstu objavljenom u petak, zalažući se za to da se o celom slučaju izjasni i Državno veće tužilaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading