Krkobabić u Nišavskom upravnom okrugu: Formirana 500. zadruga

Autor:

Vesti

31.07.2019

05:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formirana je 500. zadruga, projekat "500 zadruga u 500 sela" je realnost Srbije.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

To znači 500 malih fabrika pod otvorenim nebom, hiljade udruženih domaćinstava koja veruju u sebe i svoje bližnje. Formirali su ih domaćini Srbije, a pomogla je Vlada, SANU, zadružni savezi, lokalne samouprave i stručnjaci sa poljoprivrednih fakulteta. Posebnu podršku razvoju zadrugarstva dao je predsednik Vučić. Njegova rešenost da se ravnomerno razvijaju svi delovi Srbije dobila je pun smisao u obnovi i razvoju zadrugarstva, izjavio je juče Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj koji je boravio u poseti Nišavskom upravnom okrugu i opštini Ražanj.

Ministar je u Domu kulture Ražanj otvorio 8. po redu manifestaciju Dani kupine, na kojoj se, pored prezentacije voćnih prerađevina i izložbe poljoprivredne mehanizacije, proizvođači redovno edukuju o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede. Ove godine razmenili su iskustva o organskom voćarstvu, udruživanju, kreditiranju brendiranja i plasiranju proizvoda.

Posetioci su mogli da vide i opremu i mehanizaciju koju je zemljoradnička zadruga Zapis 2012 nabavila sredstvima (5,8 miliona dinara) dobijenim iz prošlogodišnjeg programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji realizuje kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj.

Krkobabić je u selu Lipovac obišao stočarsku zadrugu Bukovik Ražanj, koja je iz ovog programa dobila 10,4 miliona dinara za nabavku 30 junica. Opština Ražanj je uspela da sa ova dva projekta sebi obezbedi skoro 17 miliona dinara bespovratnih sredstava, što je veliki podsticaj jer ova opština budućnost vidi upravo u poljoprivredi.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović izrazio je zadovoljstvo što je osnovano pet stotina zadruga rečima: "Pojedinačno smo slabi, ali udruženi imamo šansu."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading