Božidar Delić otkrio zbog čega sve više oboljevamo od kancera

Autor: Mondo, Republika

Vesti

30.07.2019

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. nije ispaljeno 31.000 NATO projektila s 15 tona osiromašenog uranijuma, već oko 750.000 granata, što je oko 300 tona ovog visoko kancerogenog materijala, kaže general u penziji Božidar Delić.

RepublikaFoto: youtube.com/ Ras Televizija
Božidar Delić

- Podaci kojima raspolažu naše dve komisije za ispitivanje posledica bombardovanja dobijeni su februara 2000. godine iz Brisela i zaista mi nije jasno kako smo u njih mogli da poverujemo. Mi nezavisnu proveru ni do danas nemamo - rekao je Delić, koji je i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Da li nas ubija uranijum iz NATO bombi?

On je za beogradske -Večernje novosti- naveo da je ovo rezultat njegove upravo završene analize NATO dejstava, a radio ju je uz vojničku kartu Metohije, koju je njegova jedinica pripremila pre agresije, a gde su oficiri s terena beležili svaki udar s neba.

Ostalo u njegovoj studiji su podaci povezani s taktičko-tehničkim karakteristikama aviona i njihovih topova.

Čime nas je NATO "zasuo" 1999. godine?
-Kao vojnici koji se pripremaju za rat znali smo mnogo o avionima A-10 i topovima 'avendžer'. Naši oficiri na terenu imali su zadatak da izveštavaju o dužini dejstva topa. Izveštaji koje mi imamo glase: tri, četiri, pet sekundi po naletu-, navodi Delić.

On objašnjava da u prvoj sekundi top izbaciju 50 granata, a u svakoj sledećoj 65, što znači da minimalno dejstvo jeste 180 granata.

- Ako bi uzeli NATO izveštaj da su izbacili 31.000 granata, ispalo bi da je njihov top u sekundi ispaljivao 11 projektila, a to je nemoguće - kaže Delić.

On je naveo da topovi aviona A-10, kojih je prema izvještajima NATO-a 44 dejstovovalo po Srbiji, mogu da nose 1.300 granata, ali nosili su po 1.174.

Nato bombardovanje

- Prema broju naleta i sekundama dejstva koje mi imamo ubeležene, dobio sam broj od 750.000 granata sa osiromašenim uranijumom koje su pale na našu zemlju - rekao je Delić.

30 tona kancerogenog materijala bačeno je na Srbiju

On naglašava da postoje tri izveštaja o upotrebi osiromašenog uranijuma 1999. godine, kojima raspolaže Vojska Srbije, ali da je njegov izveštaj prvi koji je napravio akter događaja na Kosovu i Metohiji. Prvi izveštaj je onaj koji je sastavio NATO, u njemu se navodi 31.000 projektila. Naša vojska izašla je sa cifrom od 50.000, a Rusi su poslali procenu od 90.000 ispaljenih zrna - naveo je Delić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading