Oprez! Raste broj žrtava trgovine ljudima, najviše je dece među njima

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

30.07.2019

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 80 odsto identifikovanih žrtava trgovine ljudima u Srbiji su žene i deca sa ovih prostora, a seksualna eksploatacija je najzastupljeniji vid iskorišćavanja, saopštila je nevladina organizacija Astra povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Foto:Ilustracija

Razvoj novih tehnologija, a naročito društvenih mreža, olakšao je, ubrzao i učinio manje vidljivim proces regrutacije žrtava, a izmenjene političke okolnosti i siromaštvo doprineli su masovnim pokušajima da se na neproverene i često riskantne načine dođe do boljeg života.

Zbog toga oko 80 odsto identifikovanih žrtava u Srbiji čine žene i deca sa ovih prostora, dok su ranije to mahom bile strane državljanke.

Najzastupljeniji je vid eksploatacije je seksualna eksploatacija, dok poslednjih godina ubrzano raste i radna eksploatacija.

40 odsto đrtava trgovine ljudima čine maloletnici

Posebno je alarmantna činjenica da procenat zastupljenosti maloletnika u ukupnom broju identifikovanih žrtava iz godine u godinu raste i trenutno iznosi oko 40 odsto od ukupnog broja svih žrtava. 

Starosna granica dece uvučene u lanac trgovine ljudima sve je niža, pa je sa 15, 16 godina pala na 12, 13. 

Decu već sa 13 godina uvlače u lanac trgovine ljudima

ASTRA navodi da je neophodan hitan, snažan i sinhronizovan odgovor svih aktera na polju borbe protiv trgovine ljudima u cilju ublažavanja tog problema. 

Pozivaju sve aktere da u narednom periodu zajedničkim snagama i naporima doprinesu pojačanju preventivnih mera i učine sve da onima koji su uspeli da se oslobode lanaca trgovine ljudima pruže adekvatnu podršku, povrate veru u ljude i sistem i pomognu im da ostvare svoje pravo na dostojanstven život. 

Od početka rada na SOS telefon organizacije ASTRA javilo se 37.000 osoba

ASTRA navodi da je od početka svog rada 2002. godine do danas putem SOS telefona primila više od 37.000 poziva koje je uputilo oko 5.600 osoba i na osnovu toga pomogla 500 žrtava trgovine ljudima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading