Branislavu Gulanu nagrada za životno delo

Autor: Republika

Vesti

29.07.2019

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nagrada za Životno delo Društva novinara Vojvodine dodelјena je Branislavu Gulanu, ekonomskom novinaru, analitičaru, publicisti i književniku. On je, između ostalog, polovinu svog radnog veka proveo na mestu stručnjaka za informisanje u Privrednoj komori Jugoslavije, a nakon njenog nestanka, Privrednoj komori Srbije. Njegovi radovi, objavljuju se u domaćim i svetskim novinama i časopisima.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Branislav Gulan

Branislav Gulan novinarsku karijeru započeo još kao srednjoškolac, pre pola veka. Prvi novinarski tekstovi objavljeni su mu 1969. godine u "Večernjim novostima’’.

Kao izuzetno talentovan, 1977. godine, zaposlio se u kući NIGRO ,,Borba’’ u Beogradu, gde je proveo više od dve decenije. Prošao je sve faze od saradnika do komentatora i urednika. U to vreme je, između ostalog u listu "Novosti’’ objavio više od 10.000 priloga, ‘’Borbi’’ oko 5.000, "Ekonomskoj politici’’ oko 2.000…

Kratko vreme bio je i urednik ekonomije u novosadskom ,,Dnevniku’’ u kome je krajem prošlog veka objavio oko 2.000 analitičkih priloga.

Između ostalog, završio je i najvišu Političku školu ,,Josip Broz Tito’’ u Kumrovcu, kao polaznik šeste generacije 1980. godine. Od 2011. do 2019. godine bio je redovan član Akademijskog odbora za selo SANU.

Autor je dvadesetak knjiga, više od 150 naučnih i stručnih radova. Član je tima ministra Milana Krkobabića koji sprovodi akciju ",500 zadruga u 500 sela’’, gde je stručni saradnik, od 2017. godine. Član je i Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

- Kao novinar sam postigao vrhunac, a to znači objavlјivati istinu, i za one koji su na vlasti i za one koji će biti u buduće. To je značajno posebno za kolege novinare jer nije to uvek lako i to uvek ima cenu da se istina objavi, da se istina kaže, ali ćete imati uvek zadovolјstvo svoje unutrašnje. Gulan je istakao da se od novinarstva uvek teško živelo, ali da je borba za istinu i zadovolјstvo koje istina donosi - uvek bilo veće - izjavio je Gulan za RTV.
 
Ovo je Gulanu treće priznanje za životno delo.  Dve međunarodne su dodelјene 2016. godine. Jedna je povelјa Saveza  novinara  Srbije i Crne Gore, a druga je dodelјena  na međunarodnom skupu novinara  u Bogatiću takođe 2016. godine.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading