Katarski šeik ojadio Srbe! Arapin obećao luks hotele, pa stavio katanac na vrata

Autor:

Vesti

22.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biznismen iz Katara Ali Abdulu Ms el Maki pre tri godine kupio je četiri hotela na jugu Srbije, po dva na Vlasinskom jezeru i jedan u Surdulici i Crnoj Travi, obećao da će ih dići na nivo od tri i četiri zvezdice, a danas oni zvrje potpuno prazni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Kad smo došli, videli smo i prijateljski nastrojene građane. Nadamo se da će mnogo biznismena iz Katara slediti naš primer. Poručujem im da iskoriste priliku i dođu u Srbiju. Mi smo srećni što smo potpisali ugovor, a od danas ćete videti progres u tom delu zemlje - rekao je svojevremeno Ali, ali su njegove reči ostale mrtvo slovo na papiru.

Turisti dolaze, ali...

To je veliki problem, žale se meštani, za ovo područje, koje se oslanja upravo na turizam. Tako u Surdulici i susednoj Crnoj Travi ne postoji nijedan drugi hotel koji bi mogao da primi goste, a prema procenama, Vlasinu godišnje poseti oko 200.000 turista, uglavnom iz Bugarske. Prvi čovek surduličke opštine Novica Tončev kaže da je hotel "Srbija" u tom mestu pre prodaje upošljavao oko 100 radnika i imao godišnji promet od oko 60 miliona dinara, a da sada možda ima pet zaposlenih i rade ponekad vikendom, kada neko zakupi objekat za svadbu ili veselje.

- Navodno je nešto renovirao, ali kada se pogleda, hotel ne izgleda ništa drugačije nego pre četiri decenije, kada je napravljen, a ostali hoteli uopšte ne rade. Taj čovek je obećavao da će, osim obnove, ova četiri hotela dići i jedan od pet zvezdica - ističe Tončev.

Dao pet puta više od tražene cene

HUP "Evropa" jedno je od poslednjih privatizovanih preduzeća. Na javnom nadmetanju je kupljeno 70 odsto akcija, a po Zakonu o privatizaciji, 30 odsto akcijskog kapitala podeljeno je među radnicima. Inače, osim troje zaposlenih, svi radnici su uzeli socijalni program od 200 evra po godini radnog staža. Početna cena je bila 390.000 evra, a Ali je dao 1,8 miliona evra, i to u gotovom.

On kaže da su kao opština bili za to da objekte preuzme neko od naših ljudi koji se bave ugostiteljstvom i bilo je zainteresovanih, ali je investitor iz Katara ponudio najviše para, kupio hotele i ubrzo ih zatvorio.

- Poslednji put su dolazili prošle godine, bio je i sam Ali, i pričali su kako je kriza u Kataru i da zbog toga sve stoji. Izvadio sam 2.000 evra da imaju da se vrate, pošto je tamo kriza, a kod nas sve cveta. Oni su se na to bogzna kako uvredili i hteli da me tuže kod predsednika i ambasadora. Na svakom sastanku sam im rekao da ćemo im kao lokalna samouprava izlaziti u susret i za građevinske dozvole i da pomognemo u svakom smislu, samo da rade. Ako neće da rade, neka prodaju. Mi ne možemo da razvijamo turizam i opštinu bez toga jer je Vlasinsko jezero važan resurs - priča Novica.

Čekaju novog kupca

I dok hotel u Surdulici povremeno i radi, "Jezero" i "Promaja" na samoj obali Vlasinskog jezera propadaju neiskorišćeni, baš kao i "Vilin lug" u Crnoj Travi. Crnotravci se nadaju da će njihov hotel promeniti vlasnika.

- Hotel uopšte ne radi od kada ga je kupio taj biznismen. Javljaju se neki domaći investitori koji bi da ga kupe, ali vlasnik traži ogroman novac za koji se može dići nov hotel - dodaje Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.

Iz Ministarstva privrede, koje je bilo nadležno za privatizaciju, kažu da je kontrolni period istekao prošle godine i da sada privredno društvo HUP "Evropa", kome pripadaju i pomenuti hoteli, posluje slobodno u poslovno-pravnom sistemu.

- Tokom perioda od dve godine, koliko prema zakonu traje period kontrole, kupac je u kontinuitetu podnosio izveštaje revizora zajedno sa procenom veštaka, kojima je potvrđeno da je kupac izvršavao ugovorne obaveze. Pošto je dvogodišnji period kontrole istekao, ministarstvo više nema zakonskih i ugovornih nadležnosti za kontrolu - kažu u ministarstvu, ali nisu odgovorili na pitanja koje su bile obaveze investitora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading