Ministarstvo zdravlja situaciju drži pod kontrolom: Strogo se prati širenje virusa ebole

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

18.07.2019

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravllja saopstilo je danas da u komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizaciom (SZO) stalno prati situaciju u vezi sa rizikom od širenja ebole u regionu Demokratske Republike Kongo i preduzima sve neophodne mere za sprečavanje eventualnog unosa tog virusa u našu zemlju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na osnovu podataka dobijenih od SZO, Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima Srbije da se uzdrže od putovanja u zahvaćene zemlje (DR Kongo, Uganda i Ruanda), a ako se vraćaju sa tih područja vraćaju u Srbiju, potrebno je da se odmah jave nadležnom institutu/zavodu za zaštitu javnog zdravlja, radi zdravstvenog nadzora. 

Iz tog resora ukazuju da u ovom trenutku ne postoji opasnost za zdravlje građana Srbije, s tim da Ministarstvo zdravlja u saradnji sa SZO i ECDC i dalje nastavlja intezivno praćenje situacije, procenu rizika i shodno tome će odlučiti o potrebi primene novih mera. 

Preduzimanje mera za sprečavanje unosa virusa ebole u našu zemlju, inače, između ostalog podrazumeva pojačanu sanitarnu kontrolu na prekograničnim prelazima, pre svega aerodromima i obavezno stavljanje pod zdravstveni nadzor svih osoba koje se vraćaju iz ebolom pogođenih zemalja. 

Inače, Ministarstvo je od SZO i Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), ranije danas dobilo informaciju prema kojoj je do 16. jula ove godine u DR Kongo, prijavljeno 2.522 slučaja ebola virusne bolesti i da je u navedenom periodu bilo 1.698 umrlih od ove bolesti, te da je obolelo i 136 zdravstvenih radnika, od kojih je 41 umro.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Navedeno je i da se u poslednjih tri nedelje bolest pojavljuje i u oblastima DR Konga, u kojima je do sada nije bilo i da postoji mogućnost širenja na susedne zemlje, preduzete su sledeće mere: 

Ministarstvo zdravlja navodi da stalno prati situaciju i u komunikaciji sa SZO, ECDC i Evropskom komisijom koordiniše aktivnosti.

Prema dostupnim podacima, može se reći da je rizik širenja u zahvaćenom regionu veliki (DR Kongo,Uganda i Ruanda),dok je realna procena za region Evrope vrlo mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading