POSLODAVCI NA "STUBU SRAMA": Sve firme koje daju otkaz trudnici završavaju na sajtu ministarstva

Autor: kurir.rs

Vesti

17.07.2019

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Buduće majke i porodilje mogu direktno ministarstvu da prijave maltretiranje na poslu, posle čega odmah izlazi inspekcija na teren, kažnjava poslodavca i objavljuje njegovo ime na interenetu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Trudnice i porodilje čija su radnička prava prekršena dobijaju posebnu opciju u okviru broja 0800/300-307, preko kojeg mogu besplatnim pozivom da prijave poslodavca inspekciji rada.

Registar poslodavca za koji se utvrdi da su kršili zakon biće objavljen na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Hoćemo da se javno istakne ko su poslodavci koji daju otkaz porodilji samo zato što ima bebu ili trudnici kada sazna da je u drugom stanju. To je ne samo grubo kršenje prava već i velika sramota za društvo, čemu ćemo stati na put - kaže resorni ministar Zoran Đorđević.

Na osnovu naloga tog ministra, inspektori rada od danas kreću u pojačane inspekcijske nadzore, a posebno kada je reč o trudnicama i porodiljama, kako bi se stalo na put zloupotrebama i kršenju njihovih prava.

- Na sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija koje zastupaju trudnice i porodilje u Srbiji predočeno mi je da imaju problem prilikom prijavljivanja nepravilnosti u radu i zloupotrebe od strane poslodavca. Kako bismo olakašali postupak i kaznili one koji zloupotrebljavaju mame i trudnice, daju im otkaze, ucenjuju ili uslovljavaju, naložio sam direktoru Inspektorata za rad Stevanu Đuroviću da, u ovkviru broja za prijavu rada na crno, formira i kategoriju namenjenu trudnicama i porodiljama - objašnjava Đorđević.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Đorđević

Prema njegovim rečima broj 0800/300-307 predstavlja primer dobre prakse, te je sada to linija ne samo za rad na crno već je u okviru Vladine kancelarije namenjena svim inspekcijama, pa i onoj za rad.

- Želimo da se majke u Srbiji osećaju sigurno i da znaju da država brine o njima. Svestan sam da postoji prostor za unapređenje, korak po korak, i siguran sam da ćemo uspeti da stvorimo bolje uslove za trudnice i porodilje - rekao je između ostalog ministar.

Ministar Zoran Đorđević objašnjava da će na sajtu Ministarstva za rad biti oformljen poseban registar poslodavaca koji krše prava trudnicama i majkama.

- U skladu sa mogućnostima Srbije i s obzirom na to da postoji prostor da unapredimo položaj zaposlenih budućih majki i porodilja, učinićemo sve što je u našoj moći da to i ostvarimo - naveo je on.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading