Od danas na snazi novi zakon! Ako ne postupite po nalogu komunalne policije, čeka vas paprena kazna

Autor:

Vesti

17.07.2019

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas stupa na snagu novi zakon o komunalnoj policiji, kojim se proširuje njena nadležnost.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Komunalna policija

Nove uredbe važe od danas, a iz Komunalne policije podsećaju da buka, galama, glasna muzika na javnim mestima nisu u njihovoj nadležnosti, već da se u tim slučajevima treba obratiti redovnoj policiji u nadležnosti MUP, pišu novosadski portali.

Skupština Srbije usvojila je 8. jula Zakon o komunalnoj policiji koji omogućava da i opštine, a ne samo gradovi, mogu da planiraju njeno formiranje.

Zakon uvodi dva nova ovlašćenja - zaustavljanje i pregledanje vozila i prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca.

Pripadnicima komunalne policije biće omogućen rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije.

Komunalna policija će asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima - građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili na primer, ekološkom inspektoru, koji pokušava da spreči neko zagađenje.

Komunalni policajci će moći da piše prekršajni nalog, a novim zakonom su definisane kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od 8 dana onda je 5.000 dinara, a ako to lice smatra da nije kriv, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.

Komunalna policija će vršiti kontrolu nad primenom zakona kojim se uređuje upotreba državnih simbola, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

- Ovlašćenje naređenja je takođe dobilo dodatnu snagu. Kad komunalni policajac izda nalog da postupite po tom nalogu vi ste u obavezi da postupite, ako ne postupite - postoje sankcije, novčane. One se kreću od 20.000 za fizičko lice, do 10.000 za pravno lice - kaže Miroslav Laketić, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove u Novom Sadu.

Video-zapis po novom Zakonu je dozvoljena stvar, pa je policajcima dozvoljeno snimanje postupka u toku rada, kao i korišćenje spreja i mogućnost zaustavljanja vozila.

- Ako vidite nekog iz vozila da baci smeće, prosto da kažemo, komunalni policajac ima mogućnost da zaustavi takvo vozilo i procesuira takav prekršaj - dodaje Laketić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading