Počela 18. Drinska regata: Stotine mladih na tradicionalnom okupljanju u Ljuboviji

Autor: Republika

Vesti

13.07.2019

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je svečano otvorena 18. po redu Drinska regata u Ljuboviji čijem otvaranju je prisustvovao ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Drinska regata

- Podrinje je najlepši deo ne samo Srbije, već i cele Evrope. Zbog svojih prirodnih lepota ovaj kraj je jedan od najvećih turističkih potencijala Srbije. Zahvaljujući odličnim putevima i infrastrukturi, koja se sve brže razvija, turizam vidimo kao veliku razvojnu šansu za Ljuboviju i čitav podrinjski kraj - poručio je Popović - saopštilo je resorno ministarstvo.

Popović je otvarajući regatu rekao i da cela Srbija danas gleda najlepših 40 kilometara spusta Drinom od Rogačice do Ljubovije.

- Ovakve lepote nema nigde, zbog toga je važno da se naši prijatelji iz inostranstva upoznaju sa atraktivnom turističkom ponudom Podrinja. Ovde imamo divne gostoljubive ljude, najlepšu obalu Drine, najlepše srpske manastire i etno sela. Ovo područje je turistički biser Srbije - naveo je Popović.


On je istakao da su na današnjoj svečanosti prisutni i naši sunarodnici iz Republike Srpske, sa Kosova i iz Crne Gore, podsetivši na značaj jedinstva srpskog naroda.
Zoran Vojinović dugo je bio kapetan vojnog broda, a danas on je glavnokomandujući Drinskom regatom u Ljuboviji.

- Krenuli smo prvo sa tri plovila, pa onda je bilo oko 13, a prošle godine rekom je plovilo 1100 čamaca. To je slika na koju smo ponosni i koju smo uvek želeli da vidimo - kaže kapetan Zoran i objašnjava zašto nije tačna izreka “Ko ide ka Drini ide prema zlu”.

- To je nekad narod tako varovao, jer je voda nosila njive, stoku i šumu, ali mi smo danas uspeli da ova naša prelepa reka ne teče jalovo, već da bude pravi raj - rekao je kapetan.

Pre 20 godina jedna od obala Drine bila je seoska deponija, ali Nikola Knežević zavrnuo je rukave i danas je tu mesto gde odmaraju oči i dušu strani i domaći turisti.

- Dvadeset godina smo se trudili da ovaj deo dovedemo u red. Trud se isplatio i sada pored naše prelepe reke imamo vajate koji su mesto gde uživaju brojni posetioci. Za vreme regate ovde noći oko 4000 ljudi, a godišnje kroz etno selo prođe i oko 30 hiljada ljudi - rekao je Nikola Knežević.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

On je bio prvi, ali njegovim stopama su krenule i njegove komšije, pa se na obalama Drine gradi još smeštajnih kapaciteta, jer potražnja je velika. Svima je na raspolaganju domaći ambijent i domaća hrana, a u vajatima su najtraženiji kreveti sa slamaricom.

- To nam je nestalo još pre tri meseca, svi žele da spavaju upravo na tim krevetima. Cene se kreću od 800 do 1200 dinara, a sve ostalo košta isto kao i drugim danima, nema nikakve razlike - rekao je ugostitelj Zlatan Tomić.

Iz Turističke organizacije Ljubovija potvrđuju da je iz godine u godinu sve veće interesovanje za ovu dozu adrenalina.

- Očekujemo preko dvadeset hiljada učesnika, a već do sad je prijavljeno oko 1000 čamaca. Ovo je veliki zalogaj za organizatore, sve službe su maksimalno usresređene na ovaj događaj, a bezbednost svih učesnika biće na najvišem mogućem nivou - rekla je Jelena Tešić.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading