Albancu sa Kosova je presađeno srce u inostranstvu, a sada dolazi na lečenje u Beograd: Evo šta on kaže o Srbiji

Autor: Republika

Vesti

13.07.2019

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanac sa Kosova i Metohije Altin Vitija (18) koji se razboleo tokom odmora u Švedskoj i kom je izvršena akutna transplantacija srca, najverovatnije će u utorak biti transportovan u Srbiju na dalju negu koja mu je potrebna, pišu tamošnji mediji. Na ovaj korak su se odlučili jer na Kosovu i Metohiji ne postoje uslovi koji mu garantuju adekvatno lečenje, navode švedski mediji.

RepublikaFoto: facebook.com/Altin I. Vitia
Albanac sa Kosova čeka prijem u Beograd na lečenje

Odbor za migracije će u utorak doneti odluku o njegovom otpuštanju iz bolnice u švedskom gradu Lundu i transportovanju za Srbiju, verujući da će ovde dobiti vitalnu negu koja mu je potrebna. U Švedskoj ne može da ostane jer navodno nije punopravni državljanin te zemlje.

Za Altina, njegovog lekara i advokata, odluka o deportaciji je misterija i doneta je iz neshvatljivih razloga. Takođe, prema njihovim rečima, postoji rizik da bi mogao da umre za vreme deportacije.

- Nikada nisam bio u Srbiji, ne govorim taj jezik i nemam nikakve veze sa tom zemljom - rekao je 18-godišnji Albanac.

Kao transplantant, on treba da bude pod budnim medicinskim nadzorom do kraja života. Prema podacima Odbora za migracije, Altinova nega je dogovorena u Beogradu.

- Tokom planiranja ovog putovanja, srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavešteno da je Altinu potreban medicinski prijem. Odbor za migracije će obezbediti da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije to i ispuni, pošto su srpski državni organi obavešteni o istoriji Altinove bolesti i njegovom lečenju u Švedskoj - piše u saopštenju švedskog Odbora za migracije.

No, prema mišljenju Centra za dečje bolesti srca u Lundu, ta odluka nikako ne bi bila dobra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading