Najprestižniji lekari operišu u Kragujevcu! Magične ruke svetskih hirurga leče i najteže slučajeve

Autor:

Vesti

04.07.2019

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klinički centar "Kragujevac" uspostaviće saradnju sa Univerzitetskom klinikom u Valensijom. Ova španska bolnička institucija slovi za jednu od najprestižnijih u svetu, a saradnja se uspostavlja na nivou univerzitetskih centara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Tako zajedno sa Ministarstvom zdravlja Vlade Republike Srbije i RFZO zaokružujemo projekat da se u Srbiji obavljaju i najteže operacije koje su ranije u inostranstvu koštale i po desetak puta više novca. Obavljeno je u proteklom periodu preko 40 operacija najtežih obeljenja kičme kod dece i odraslih, a operacije su uradili svetski priznati hirurzi. Država je uštedela preko četiri miliona evra- kaže prof dr Predrag Sazdanović, direktor KC "Kragujevac".

Dr Norberto Ventura, vodeći svetski ortoped za teška oboljenja kičme, operisao je nedavno malu Anđelu Stanišić iz Zemuna u Barseloni. Anđela je rođena sa teškim deformitetom kičme, ima samo 14 kilograma i nije mogla ni da diše, ni da jede od pritisaka unutrašnjih organa. Urađeno je nekoliko pripremnih opercija u Kragujevcu.

- Radi se o teškom slučaju ali je situacija daleko bolja - kaže dr Ventura

Upravo u tom kontekstu posle nedavnih operacija koje je obavio francuski spinalni hirurg profesor Šarl Kort sa Univerzitetske klinike u Parizu, u Kragujevac je prošle nedelje profesor Grueso iz bolnice La paz u Madridu, operisao pacijente koji su do sada operisali kičmu dva do tri puta.

- Odrađena su tri vrlo komplikovana slučaja, i pacijenti se osećaju dobro nakon operacije koje je izveo španski doctor. Usvojeno je znanje koje će dalje primenjivati spinalni hirurzi u Kragujevcu - kaže dr Srđan Vlajović, šef tima kragujevačkih ortopeda koji sarađuju sa vodećim svetskim hirurzima.

Ujedno to je i početak saradnje sa Univerzitetskim Kliničkim centrom u Valensiji, koji jedan od najboljih u Evropi.

Kroz saradnju u glavnom gradu Šumadije ostvaruju se i mnoga prijateljstva.

Inače, Stranci ne kriju da s  oduševljeni  našim stručnjacima. Nisu krili reči hvale kada je u pitanju dijagnostika i same pripremne radnje pred preko 40 operacija.

- Na jesen potpisujemo ugovor o saradnji na kliničkim i naučnim projektima, a preko leta će gostovati ortopedi iz ove španske bolnice, koji će raditi operacije kolena - kaže dr Vlajović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading