Vreli šok! Proveravali smo da li meteorolozi lažu oko temperatura - evo kolika je STVARNO u busu, a kolika na Trgu

Autor: D. PETROVIĆ

Vesti

01.07.2019

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pakleno vruće, jednoglasno su Beograđani juče komentarisali nesnosne vrućine. A danas će, prema upozorenju RHMZ, biti još toplije sa temperaturom između 35 i 39 stepeni, ali nam uveče i tokom noći stiže rashlađenje sa pljuskovima i grmljavinom.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Na Trgu pakleno

Ekipa Srpskog telegrafa prošetala je juče beogradskim ulicama oko 14 sati kako bismo se na licu mesta uverili da li su prognoze meteorologa tačne.

Prvo merenje bilo je u hladu na Trgu Nikole Pašića, u centru Beograda, i živa na termometru je pokazala 31 stepen. Samo nekoliko koraka dalje na suncu, u blizini fontane, izmerili smo 37 stepeni, koliko je i bilo najavljeno. Zbog toga se retko ko zadržavao na suncu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Trg Nikole Pašića

Bez osmeha su bili putnici u autobusu broj 96. Na vozilu postoji nalepnica da je klimatizovano, ali kako smo se uverili na licu mesta, klima ne radi, a temperatura u autobusu bila je 33 stepena.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Temperatura na Trgu

- U većini vozila GSP nema klime i pakleno je, posebno poslednjih nekoliko dana. Svaki dan u autobusu provedem minimum sat vremena dok stignem do posla, a često i duže, kad su gužve zbog radova. Zato u njega ne ulazim bez vode i lepeze - kaže sredovečna Beograđanka.

Starija gospođa pored nje dodaje da je, na sreću, penzionerka, pa se autobusima vozi samo kad mora.

- Najgore je kada su gužve jer tada ne samo što je vruće nego nema ni vazduha - jadikuje ona.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Stanje u prevozu i nije baš najbolje

Međutim, situacija u gradskom prevozu nije ni blizu uslovima u kojima ovih dana rade putari i radnici na obnovi Trga republike i okolnih ulica. U radnim odelima i sa šlemovima neumorno rade dok se, kako se čini, asfalt topi pod njihovim nogama. Tu na gradilištu živa na termometru je pokazivala 33 stepena.

- Ja relativno dobro podnosim vrućinu. Imam peškir oko vrata, stalno pijem vodu i kvasim kačket kako bi mi bilo lakše - kazao je Milojko Ivanović, koji radi kao obezbeđenje na gradilištu.

Zbog visokih temperatura koje su najavljene lekari upozoravaju da se bez preke potrebe ne izlazi u najtoplije doba dana, od deset ujutru do pet popodne. Ovo se posebno odnosi na starije osobe, trudnice, decu i hronične bolesnike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading