DOBRA VEST ZA PENZIONERE: Stiže pomoć i veća penzija

Autor:

Vesti

06.09.2017

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednokratna pomoć i uvećani čekovi za penzionere! Milion i sedamsto hiljada najstarijih sugrađana u Srbiji može da se raduje kraju godine jer će najpre dobiti jednokratnu pomoć, a posle toga i najavljeno povećanje penzija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Početkom 2017. penzije su uvećane za 1,5 odsto. A na koliko povećanje bi sada mogli da računaju, još se ne zna.

- Izvesno je da će biti povećanja minimalne cene rada, povećanja plata u javnom sektoru, penzija i jednokratne pomoći penzionerima. Sada ne možemo da kažemo koliko tačno jer se rade analize i procene - potvrdila je za Srpski telegraf premijerka Ana Brnabić.

5 hiljada dinara pomoći penzioneri dobili u novembru 2016

 

LINEARNA ISPLATA

I u Ministarstvu finansija nam je potvrđeno da je pomoć za najstarije sasvim izvesna, uz napomenu da se još ne zna koliko će ona iznositi iako mediji spekulišu da bi to moglo da bude 6.000 dinara.

A kada bi jednokratna finansijska injekcija trebalo da legne, još nije precizirano, ali se pominje da bi to moglo da bude već u novembru.

Izgleda da je ovaj mesec taličan za najstarije budući da su upravo i prošle godine u novembru svi penzioneri, bez obzira na visinu primanja, dobili pomoć od 5.000 dinara, pa se očekuje da tako bude i sada.

Podsetimo, početkom 2017. penzije su i uvećane za 1,5 odsto. A na koliko povećanje bi sada mogli da računaju, još se ne zna.

Govoreći o planovima Vlade i najavljenim povećanjima, ministar finansija Dušan Vujović kaže da za to ima prostora u državnoj kasi.

- Mi se sada nalazimo u vrlo povoljnijoj poziciji, imamo 120 milijardi iznad plana, imamo suficit posle osam meseci, što su neverovatno dobri rezultati. Ipak, lekcija iz prošlosti je da treba pažljivo trošiti. Lepo je podeliti novac odmah, ali treba da to bude održivo - rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, izvesno je da će biti i povećanja plata i penzija, ali će sve biti pažljivo preračunato koliko ima prostora za to kako bi sve ostalo u okviru učešća u BDP.

Možda je to ono iznenađenje o kojem je predsednik Aleksandar Vučić pričao krajem prošle nedelje, govoreći da će građani imati razloga da se obraduju i pre kraja godine, mimo onoga što se sprema od januara 2018.

POMOĆ NAJSIROMAŠNIJIMA

Ekonomista Ljubodrag Savić pozdravlja potez Vlade, ocenjujući da je veoma dobar za poboljšanje položaja najsiromašnijih penzionera.

- Imajući u vidu da jedan broj penzionera zaista teško živi, ta vrsta jednokratne pomoći više je nego dobrodošla. Imam i sam u porodici penzionere s malom penzijom i znam šta bi onima sa primanjima ispod 20.000 značila ta pomoć. Ljudi će za taj novac kupiti zimnicu, neko će ga iskoristiti za slavu - ističe Savić i napominje da, posle pomoći, do kraja godine očekuje i korigovanje penzija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading