Smernice za vozače od ponedeljka: Nesreća na putu uživo na radiju

Autor:

Vesti

29.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oprez! Zbog udesa na Ibarskoj magistrali, saobraćaj je obustavljen. Put nastavite prvim alternativnim pravcem. Ovako će od ponedeljka 1. jula preko radija obaveštavati vozače u Srbiji o svim preprekama na putevima kako bi oni mogli na vreme da reaguju.

RepublikaFoto: youtube.com/ ABC13 Houston

Reč je o takozvanom RDS sistemu (road data servis) - obaveštavanju vozača o stanju na putevima preko radio-veze, o čijem uvođenju je Srpski telegraf prvi pisao, a koji je odavno razvijen u svetu. Sistem podrazumeva da radio-stanica sa nacionalnom pokrivenošću, a to će biti Radio 202, prikuplja sve servisne informacije, podatke saobraćajne policije, "Puteva Srbije", meteo-izveštaje i saopštava ih vozačima, a sve kako bi se predupredile nesreće u saobraćaju.

12 predajnika postoji za sada

AUTOMATSKO UKLJUČENJE

Obaveštenja se emituju putem repetitora JP "Emisona tehnika i veze", a poruka će se automatski uključiti, bez obzira na to koju stanicu slušate, čak i ako muziku puštate preko CD ili putem USB ili da vam radio uopšte nije uključen. Jedini preduslov jeste da je u vozilu uključeno dugme TA (trafic anouncement), koji ima svaki radio sa RDS prijemnikom, objašnjava Slađan Stanković, rukovodilac sektora tehnike u ovom preduzeću.

Foto: Tanjug

Povod lančani sudar kod Jagodine

O ovom sistemu je počelo da se razmišlja posle stravičnog lančanog sudara kod Jagodine u oktobru prošle godine, kada je poginulo osmoro, a povređeno 27 ljudi.

- Taj tragičan događaj desio se upravo zbog neobaveštenosti vozača o gustoj magli. Nadamo se da ćemo na ovaj način smanjiti broj saobraćajnih nesreća - kaže direktor policije Vladimir Rebić.

- Većina nas u automobilima ima tu opciju TA, ali je ona iz nekog razloga po difoltu isključena. Znači, mora da bude stalno uključena. Operator dobija informaciju, recimo, da je negde u ovčarsko-kablarskoj klisuri došlo do sudara i zna da je ta oblast pokrivena predajnikom sa Ovčara. Pali samo taj predajnik kako bi samo oni koji prolaze tim putem dobili tu informaciju. S tim da se u nekom periodu testiranja neće voditi računa o tome, pa će svi vozači dobijati informaciju, ma gde se nalazili kako bi se upoznali sa sistemom - napominje Stanković.

Foto: youtube.com/RTV Mag

STANKOVIĆ: Kako bi se upoznali sa sistemom, na početku će svi vozači dobijati informaciju, ma gde se nalazili

POKRIVENOST SKORO 100 ODSTO

Za sada postoji 12 predajnika, ali je raspisan projekat za proširenje mreže, pa ćemo za dve godine imati 21 predajnik kojima će biti pokriveno 100 odsto auto-puteva, 98 odsto regionalnih i 97 odsto lokalnih puteva, kaže on.

Stanković ističe i da će vozači primati obaveštenja o svim situacijama koje imaju uticaj na bezbednost u saobraćaju, magli, odronima, sudarima...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading