Zajednička pokazna vežba Srbije i Rusije kako protiv prirodnih nepogoda

Autor:

Vesti

25.06.2019

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković i zamenik ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan prisustvovali su u Nišu, ceremoniji otvaranja Međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2019".

Foto: MUP Srbije

Poželevši dobrodošlicu delegaciji Ministarstva za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, koje zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih polova Republike Srbije organizuju ovu vežbu, Miličković je iskazao zadovoljstvo na dosadašnjoj uspešnoj saradnji dve zemlje.

- Drago mi je da su se našem pozivu odazvali i predstavnici Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Mađarske, Turske, Kube i Rusko-jermenskog humanitarnog centra. Mnogi od vas su prethodnih godina kada su nas zadesile vanredne situacije, nesebično pomagali građanima Republike Srbije i koristim ovu priliku da vam se zahvalim na spremnosti da i kroz ovu vežbu zajedničkim snagama efikasnije delujemo na elementarne nepogode, kako u preventivnom smislu, tako i u otklanjanju posledica koje one izazivaju - istakao je Miličković.

Foto: MUP Srbije

Državni sekretar je ukazao na značaj prevencije, zajedničkih vežbi i obuka, imajući u vidu promenljive vremenske uslove, klimatske promene, kao i izazove s kojima se suočavamo prethodnih godina.

- Za vreme poplava 2014. godine Republika Srbija se nije suočila samo sa vanrednom situacijom već je to bio period do tada neviđenog angažovanja celokupnih domaćih ljudskih i materijalnih kapaciteta, naravno uz veliku podršku inostranih spasilačkih timova. Stoga smo iz sopstvenog iskustva naučili koliko je saradnja sa drugim zemljama važna i kako može uticati na podizanje sopstvene bezbednosti - rekao je Miličković.

Foto: MUP Srbije

Državni sekretar je poželeo timovima da u naredna tri dana, koliko će trajati vežba, iskoriste priliku da u zajedničkom radu provežbaju svoje kapacitete i istakao da je zajednički cilj unapređenje bezbednosti i zaštita života građana, njihove imovine i kulturnog nasleđa. 

Zamenik ministra za civilnu odbrane i vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan je istakao da požari, poplave i sve elementarne nepogode ne poznaju granice. 

- Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije ima ogromno iskustvo kada je u pitanju saniranje posledica vanrednih situacija u različitim državama i sa velikim zadovoljstvom spremni smo sa vama da podelimo naše iskustvo - rekao je Čuprijan i učesnicima vežbe poželeo uspeh.

Foto: MUP Srbije

Miličković i Čuprijan su nakon obraćanja odgledali pokaznu vežbu pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading