Oglasili se iz Javnobeležničke komore Srbije, osuđuju napad na beležnika iz Smedereva

Autor:

Vesti

23.06.2019

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju tvrde da je javni beležnik u roku od nekoliko sati od podnošenja zahteva izašao na teren kod mladića sa invaliditetom.

Foto: Promo foto

"Javnobeležnička komora Srbije oštro osuđuje napad na javnog beležnika iz Smedereva Aleksandra Mrkaljevića, koji je grubo oklevetan, iako je svoj posao obavio izuzetno savesno i odgovorio na zahtev za izlaskom na teren u roku od svega nekoliko sati po prijemu zahteva od mladića sa invalidetom.

JKS i javni beležnik Aleksandar Mrkaljević demantuju navode koje je danas iznela Kompanija "Kar go Tehnolodžiz" da je taj beležnik odbio da izađe na teren kod Radovana Samardžića sa cerebralnom paralizom, zbog čega on, kako tvrde, ne može da primi svoju prvu platu.

U ovom slučaju, javni beležnik je prvi put obavešten, odnosno pozvan da izađe van javnobeležničke kancelarije prijemom mejla u noći između 20. i 21. juna. Javni beležnik je u toku prepodneva odgovorio na pitanje, a potom je dolaskom oca ovog mladića oko 13 sati pokrenuta procedura, koja je i završena izlaskom javnog beležnika na teren u 16.45, bez ikakvih problema.

Foto: Promo foto

Javnobeležnička komora i ovoga puta podseća sve građane, a poziva i medije i kompanije, da u svakom trenutku, kada god imaju bilo kakav problem u vezi sa radom javnih beležnika, upute pitanja i primedbe Komori, koja će odgovoriti u najkraćem roku. Istovremeno, prinuđeni smo da i na ovaj način u javnosti stanemo u zaštitu  javnih beležnika koji ničim nisu ugrozili ugled ove pravosudne profesije, već naprotiv, koji joj  služe na čast, potput Aleksandra Mrkaljevića.

Podsećamo, ovom prilikom, da se javnobeležničke isprave sastavljaju, solemnizuju ili overavaju u kancelariji javnog beležnika, ali je Javnobeležničkim poslovnikom predviđeno da u hitnim slučajevima, odnosno u slučaju opravdanih razloga i neodložne potrebe, na obrazloženi zahtev stranke u pisanoj formi, javni beležnik može službenu radnju obaviti izvan javnobeležničke kancelarije.

Foto: Promo foto

Prema Javnobeležničkom poslovniku, zahtev stranke se posebno smatra opravdanim kad je zaključenje pravnog posla neophodno radi zaštite prava i interesa tog lica i kada zbog starosti, bolesti ili invaliditeta stranka ne može da dođe u kancelariju javnog beležnika ni uz pomoć drugih lica, zatim kada to zahteva lice koje se nalazi na lečenju u bolnici ili u drugoj ustanovi za rehabilitaciju ili u ustanovi za zbrinjavanje i boravak starih lica, kad to zahteva lice koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora. Takođe, posebno opravdanim se smatra izlazak javnog beležnika na teren i ako je to korisno zbog većeg broja podnosilaca isprava čiji se potpisi overavaju povodom istog događaja, ili ako je to opravdano zbog povećanog obima posla.

U slučajevima kada na obrazloženi zahtev stranke, javni beležnik treba da obavi službenu radnju izvan sedišta javnobeležničke kancelarije, javni beležnik je dužan da pribavi dozvolu Komore, a takve zahteve Komora uvek rešava pozitivno i u najkraćem mogućem roku", stoji u njihovom saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading