Velika izmena u zdravstvenom sistemu Srbije: Evo kako će odsad da rade domovi zdravlja i bolnice!

Autor: novosti.rs

Vesti

22.06.2019

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U domovima zdravlja i opštim bolnicama počele su provere mogućnosti za funkcionalno povezivanje ovih ustanova u zdravstvene centre. Trenutno se procenjuje gde fuzionisanjem najviše može da se dobije na kvalitetu zdravstvenih usluga - da se sa istom opremom i kadrom radi više i bolje.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Spajanje će, najavljuju iz Ministarstva, najbrže ići tamo gde su domovi zdravlja i opšte bolnice u istom dvorištu, ali to će ipak biti duži proces. Jer, domovi zdravlja su novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti formalno "prešli" iz nadležnosti lokalne samouprave na Republiku, odnosno Pokrajinu Vojvodinu. Zakonski rok da se to sprovede u praksu je do aprila 2021. godine. Paralelno se, otkrivaju u Ministarstvu zdravlja, radi novi plan mreže zdravstvenih ustanova, pa će se fuzionisanje domova zdravlja i opštih bolnica, takođe, odvijati na jednom od tih koloseka.

Ostavljen je rok od devet meseci, računajući početak primene novog zakona, da se donese uredba o planu mreže zdravstvenih ustanova u javnoj svojini. Zasad u Ministarstvu zdravlja ne mogu da kažu koliko će se domova zdravlja i opštih bolnica fuzionisati.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Spajanje domova zdravlja i bolnica u zdravstvene centre treba da dovede do optimizacije korišćenja postojećih kadrovskih, prostornih i potencijala medicinske i druge opreme, naročito kada se mnogi domovi zdravlja i bolnica nalaze u istoj zgradi ili u istom dvorištu - objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

- Znači, moći će da se za pravne, ekonomske i druge poslove formiraju zajedničke službe, kao i drugačiji rasporedi rada: da lekari iz domova zdravlja dežuraju u bolnici, a da lekari iz bolnice obavljaju ambulantno-poliklinički rad u domovima zdravlja.

Foto: Ilustracija

ZAJEDNIČKI KADAR I OPREMA

Fuzionisanje domova zdrava i opštih bolnica trebalo bi da dovede do bolje iskorišćenosti kadrova, opreme i efikasnijeg pružanja zdravstvene zaštite. Na taj način može da se omogući pružanje većeg broja zdravstvenih usluga i manje čekanje na preglede, jer se neće dešavati da u bolnicama, recimo, ultrazvučni aparati stoje, a u domu zdravlja se čeka na preglede. Takođe, treba da se premosti i manjak zdravstvenog kadra, tamo gde ga ima, pa će po novoj šemi, recimo, ginekolog iz doma zdravlja, mođi da dežura u bolnici i popuni eventualni nedostatak kadra.

U formacijskom smislu državno zdravstvo i sad ima zdravstvene centre, njih sedam - Zaječar, Užice, Vranje... To su ustanove koje su opstale u tom "formatu" duže nego što je primenjivan prethodni zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim je bilo predviđeno njihovo "cepanje" na domove zdravlja i bolnice.

- Od situacije koju "snimimo" na terenu zavisiće i gde će se opet formirati zdravstveni centri i kojim tempom. To je ozbiljan posao koji traži i poznavanje situacije u zdravstvu, i iskusne ljude, kao i definisanje mnogih drugih uslova, između ostalih i šta svaka ustanova mora da ima od opreme i koji kadar - objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading