Sjajna vest! Dačić uručio ključeve stanova za 270 porodica izbeglih iz Hrvatske i Bosne

Autor: Tanjug

Vesti

20.06.2019

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ključevi 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin uručeni su danas izbegličkim porodicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Kamendin

Vrednost radova je 7,9 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na danšnjoj svečanosti tim povodom rekao je da izgradnja stanova ljudima koji su strpljivo čekali, ne samo ove dve nepune godine da se izgradnja završi, već ,prošli kroz više od dvadeset godina izbeglištva i nemanja svog krova nad glavom, zbog rata i progona, najprigodniji način da se obeleži 20. jun, Svetski dan izbeglica. 

On je podsetio da su za ovaj veliki građevinski poduhvat, započet pre dve godine, finansijska sredstva obezbeđena, kako iz Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, tako i iz budžeta Grada Beograda, a gradonačelniku Zoranu Radojičiću, kao i gradskoj upravi, zahvalio se , jer su za ovaj projekat obezbedili parcelu i infrastrukturu.

- Kamendin je drugi po obimu projekat koji je završen u okviru Regionalnog stambenog programa. Prvi, ovog značaja i veličine, završen je u Ovči, gde smo 5. marta 2018. godine uselili 235 izbegličkih porodica. Trenutno se gradi 267 stanova u Veterniku, u Novom Sadu, i 169 u Staroj Pazovi, gde smo takođe postavili kamen temeljac - rekao je on.

Dačić je istakao da se, u okviru Potprojekta 5, gradi 827 stanova u 25 jedinica lokalne samouprave širom Srbije. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ivica Dačić

- Mislim da ovo potvrđuje obim i ozbiljnost, kao i kontinuitet u pristupu rešavanju ovog problema. Ali i još 14 pojedinačnih zemalja od kojih je svaka dala svoj doprinos, na čemu smo im veoma zahvalni. Veliku ulogu u ovom projektu imaju i OEBS i UNHCR, Banka za razvoj Saveta Evrope koja, kao što sam već istakao, upravlja Fondom, ali ne smemo izostaviti doprinos Komesarijata za izbeglice Republike i Srbije - rekao je Dačić.. 

On je poručio i da je ponosan što, kao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, ima privilegiju da današnjom ceremonijom pošaljemo u svet pravu poruku. država Srbija je pomagala i pomagaće i ubuduće sve izbegla i raseljena lica, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu, veru, društvenu ili političku pripadnost. 

- To je naša nacionalna, međunarodna, ali pre svega civilizacijska obaveza i naš najbolji doprinos realizaciji globalnih napora za zaštitu ljudskih prava izbeglica, kao jedne od najranjivijih socijalnih kategorija na svetu - rekao je Dačić. 

Na svečanosti su govorili i gradonačelnik Beograda Zora Radojičcih, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, ambasador Švajcrke Fili Ge, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder i komesar za izbeglice u Srbiji Vladimir Cucić. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading