Ruskinja poklonila gradu "Kameni cvet"

Autor:

Vesti

05.09.2017

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Irina Nepokojičicka, ruska emigrantkinja koja je 11 godina živela u Sremskoj Mitrovici, ostavila je najvećem gradu Srema čuvenu fontanu "Kameni cvet".

RepublikaFoto: instagram.com/ana_anciger_photography
Irina poklonila svom gradu prelepu fontanu

Irina je, zajedno sa roditeljima, kao izbeglica pred revolucijom stigla u Jugoslaviju kada je imala 11 godina, 1920. godine. Iako je kao arhitekta podigla jedan od simbola Sremske Mitrovice, prelepu fontanu, učestvovala je i u osnivanju Muzeja Srema, Srpskog doma i Pozorišta "Dobrica Milutinović", kao i obnovi i vraćanju ikona u Crkvu Svetog Stefana...

Po usmenom predanju, Ruskinja je živela daleko od svog rodnog grada, žudela i plakala za zavičajem. Vremenom je počela da poboljeva od velike tuge. Jedne noći je sanjala čudan san. Veliki cvet sa povijenim žalosnim laticama iz koga je izletela bela golubica. Golubica je progovorila: "Ja sam princeza, ćerka cara Tiberija, postala sam kameni cvet tuge i tako se poistovetila sa gradom Sirmijumom, u želji da dobijem očevu ljubav. Umesto ljubavi, postala sam večna tuga. Tvoja tuga će nestati ukoliko napraviš kameni cvet da večno suzi. Biće to moje i tvoje suze spojene sa gradom i večnošću". Ruskinja je odmah otpočela gradnju cveta koji je sanjala.

Inicijativa koju je potpisalo 1.000 Mitrovčana da se ovoj ženi, koja je umrla 1948. godine i sahranjena na starom Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici, podigne bista i parku u kojem je "Kameni cvet" da njeno ime i posle pet godina čeka u fioci.

NAPOMENA: Stavovi izneti u ovim tekstovima nužno ne izražavaju stavove opštine Sremska Mitrovica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading