PANČEVAČKA OPŠTINA SE PROPISNO OBRUKALA: Bukvar pun grešaka podelili prvacima!

Autor:

Vesti

05.09.2017

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvaci pančevačkih osnovnih škola za polazak u školu dobili su saobraćajne pakete sastavljene od bezbednosnog prsluka i saobraćajnog bukvara. I sve bi to bilo lepo da u priručniku nisu napravljene skandalozne pravopisne greške.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ravno skandalu: Moraće da odgovara svako ko se potpisao na Bukvaru

SVI PERU RUKE

- Drugari ne zaboravite, ako nešto neznate ili niste sigurni, slobodno pitajte policajce, oni će vam uvek pomoći - napisano je u bukvaru iz kog decu podučavaju saobraćajnim pravilima, ali očigledno ne i pravopisnim. "Neznam" nije jedina greška u ovom pamfletu, mada najviše bode oči. Ako se bolje pogleda, uočljivo je da na pojedinim mestima nedostaju znaci interpunkcije, poput zareza i upitnika. Zbog ovog skandaloznog priručnika oglasili su se i lektori sajta Opismenise.com smatrajući da je ovo veliki propust bez obzira na to što su namera i namena u osnovi dobri.

Sporne bukvare, kako nam je rečeno u jednoj pančevačkoj osmoletki, obezbedila je opština i napominju da su i sami primetili pomenute greške.

- Tradicija je svake opštine da se najmlađim školarcima svakog 1. septembra dele prigodni pokloni za početak đačkog doba. Videli smo i mi te greške, ali tek kad su podelili deci. Mi nismo učestvovali u toj priči - kažu u ovoj školi.

S druge strane, i u opštini Pančevo ne preuzimaju odgovornost. Oni se pravdaju da su bukvari nabavljeni u procesu javne nabavke i da će proveriti o čemu se radi. Kontaktirali smo i sa štamparijom "Art pres", koja je izdavač spornog saobraćajnog bukvara, ali se generalni direktor Aleksandar Jovanović pravdao da su oni samo štampali promotivni materijal.

NEKO DA ODGOVARA

Jasna Janković, profesor književnosti i portparol Unije prosvetnih radnika Srbije, smatra da bi zbog ovoga neko morao da odgovara.

- Ako se desilo da se učenicima delilo nešto puno pravopisnih grešaka, onda je to ravno skandalu, posle čega bi morao da odgovara svako ko se tu potpisao. Najmanje što može jeste da odgovara direktor škole, koji valjda vidi šta se deli deci. Ako je ministarstvo ovo dozvolilo, to je veliki propust, a još veći je ako nije znalo da se nešto sa toliko grešaka deli po školama. Kod nas se stalno postavlja novi prag skandaloznosti jer se mi svakoga dana suočavamo sa nepismenošću, ali nepismenost je uvek nepismenost - kaže Janković.

Ovim povodom poslali smo pitanja i resornom Ministarstvu prosvete, ali odgovore do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading